vestnik

V Črenšovcih jutri Pahor, v petek Pirc Musarjeva

I. B., 14. 8. 2024
Ines Baler
Predstavitev dogodkov v Občini Črenšovci.
Aktualno

V Črenšovcih so predstavili dogodke, ki jih bodo pripravili ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu in v sklopu 16. Jenamena festa, ki bo med 22. in 24. avgustom.

Županja Vera Markoja je poudarila, da je bila združitev prekmurskih Slovencev pred 105 leti izjemen dogodek, ko so se izpostavili mnogi pogumni Slovenci. "Veseli smo, da smo pogumne može imeli tudi mi, med njimi je pomembno vlogo odigral Jožef Klekl starejši," je dejala in dodala, da od leta 2007 praznik posebej praznujejo, ker čutijo odgovornost za krepitev pripadnosti slovenskemu narodu. V občini so minulo nedeljo že izvedli kolesarjenje po branikih slovenstva, na točkah pa so prebirali tudi sestavke iz Kleklovih novin. Občina je namreč leto 2024, ko mineva 150 let od njegovega rojstva, razglasila za Kleklovo leto. 

črenšovci, jenamena, klekl, dogodki
Ines Baler
Predstavitev dogodkov v Občini Črenšovci.

Dogajanje se bo nadaljevalo na praznični četrtek, 15. avgusta, ko bo v kulturni dvorani v Črenšovcih ob 19. uri gostoval nekdanji predsednik Borut Pahor. Dogodek bo nosil naslov Sr(e)čna srečevanja. Kot je povedala Andreja Sever, ki pripravlja program ob slovesnosti in podpredsednica Kulturno turističnega društva (KTD) Črenšovci, bo ta razdeljen v tri sklope. V prvem bodo s Pahorjem, ki je v minulih letih izkazal veliko spoštovanje do njihovega kraja, kulture, zgodovine in do Prekmurja, s tem, ko je prihajal polagat venec h Kleklovemu spomeniku, klepetali o njegovi knjigi Zmaga je začetek. V drugem se bodo navezali na Klekla, saj kot pravi sogovornica, sta Pahor in Klekl v marsičem enakih misli in dejanj, zlati pri domoljubju. V tretjem pa bo Pahor deležen presenečenja, v katerega bo vključenih okoli 30 posameznikov in skupin. 



Osrednji dogodek bo v petek popoldan. Ob 16.30 bo predsednica Nataša Pirc Musar položila venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega. "Njena prisotnost nam veliko pomeni in še bolj utrjuje zavest, da smo Slovenci. Hvaležni smo vsem, ki so si prizadevali, da danes živimo v Sloveniji," je poudarila Vera Markoja. Nadaljevala je, da bodo tradicionalno ob tej priložnosti podelili še priznanja zlatim maturantom. Letos so v občini trije. Prav tako bodo poleteli golobi miru, nato pa se bodo gostje družili v župnijskem domu, kjer bo na ogled tudi razstavo o Kleklu. 

črenšovci, jenamena, klekl, dogodki
Ines Baler
Kleklove novine so dobila vsa gospodinjstva v občini.

Andreja Sever in Damijan Hozjan, predsednik KTD Črenšovci, sta se dotaknila še nekaj dogodkov, ki bodo potekala v sklopu Kleklovega leta. Skupno jih pripravljajo črenšovska občina, župnija, Škofija Murska Sobota in Fundacija Jožefa Klekla starejšega. Izdali so tudi posebno izdajo Kleklovih novin, v kateri je zbran tudi napovednik dogodkov. Vrhunec Kleklovega leta bo oktobra, ko se bodo od 11. do 13. oktobra zvrstili slavnostna akademija, na kateri bosta prisotna tudi Pahor in Pirc Musarjeva, iz Murske Sobote v Črenšovce bodo preneseni Kleklovi posmrtni ostanki, sledila bo sveta maša in pokop ostankov. Konec meseca bo še koncert Slovenskega okteta, Kleklovo leto pa se bo z nekaj preostalimi dogodki sklenilo decembra.

Kaj se bo dogajalo v sklopu Jenamena festa, bomo poročali posebej. 

občina-črenšovci dogodki kleklovo-leto praznik-združitve-prekmurskih-slovencev-z-matičnim-narodom