vestnik

V Črenšovcih urejajo tržnico

Majda Horvat, 8. 9. 2022
Majda Horvat
Občina ureja vaško jedro v Črenšovcih.
Aktualno

V Črenšovcih nadaljujejo z urejanjem vaškega jedra po zasnovi, kot so jo pripravili leta 2019.

S tem želijo v občini prispevati k večji prepoznavnosti kraja, povezovanju ponudnikov in spodbujanju turizma, z ureditvijo tržnice pa tudi omogočiti lokalnim pridelovalcem, da svoje pridelke in izdelke ponudijo na enem mestu. Za izvedbo projekta je Občina Črenšovci od države pridobila brezplačno zemljišče v velikosti 1.210  kvadratnih metrov v središču Črenšovec, na katerem stoji tudi kip prekmurske matere.

Prva faza urejanja vaškega jedra je zajemala postavitev otroških igral. Skupna vrednost tega dela projekta, ki je bil izveden leta 2020, je znašala 77 tisoč evrov, v deležu 85 odstotkov pa ga je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. 

crensovciseptermber22
Majda Horvat
Zdaj gradijo objekta za tržnico.

Druga faza, ki se zdaj izvaja, je namenjena postavitvi objekta tržnice. Občina je to naložbo prijavila na javni razpis LAS Pri dobrih ljudeh 2020  in za projekt, katerega ocenjena vrednost je bila takrat 108 tisoč evrov, pridobila sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini dobrih 75 tisoč evrov. Med prejetimi ponudbami na razpis za izvedbo del je bila najugodnejša ponudba podjetja  Zidarstvo Maučec, s katerim je županja Vera Markoja sklenila pogodbo v višini približno 130 tisoč evrov. Do razkoraka med predvideno in ponujeno ceno za izvedbo del je prišlo zaradi občutne rasti cen v gradbeništvu. Rok za izvedbo del je konec leta 2022.

Za celostno ureditev vaškega jedra bo potrebna še tretja faza, zajemala pa bo dokončno ureditev tržnice s pomožnimi prostori, vzpostavitev informacijske točke, ureditev pohodnih površin in parkirišča ter parka ob spomeniku prekmurske matere.

črenšovci vaško-jedro tržnica