vestnik

V črenšovski občini bodo višje cene v obeh vrtcih

Ines Baler, 26. 7. 2024
Ines Baler
Občinski svet Občine Črenšovci je imel na mizi veliko gradiva. Foto Ines Baler
Aktualno

Med drugim bodo dali več za gasilska vozila.

Svetniki Občine Črenšovci so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami sprejeli nov elaborat o oblikovanju cene izvajanja občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov za leto 2024. Cena za kilogram zbranih komunalnih odpadkov bo od avgusta 0,19786 evra, kar je za slabe štiri odstotke več od doslej veljavne. Za zbiranje bioloških odpadkov, oboje opravlja podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota, bo treba odšteti dobrih trinajst odstotkov več ali 0,18306 evra po kilogramu.

Z novim šolskim letom bosta za šest odstotkov višji ekonomski ceni v obeh vrtcih v občini. V Vrtcu Bistrica bo ekonomska cena za prvo starostno obdobje 651,49 evra, za drugo pa 546,13 evra. V vrtcu pri Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci bo s septembrom ekonomska cena za prvo starostno obdobje 620,60 evra, za drugo 528,07 evra. 


Tudi elaborat o odvajanju in čiščenju odpadnih voda v Občini Črenšovci je bil potrjen. Cena storitve čiščenja odpadne vode bo od avgusta 0,57 evra na kubični meter z DDV, cena odvajanja pa 0,2029 evra na kubični meter.

Nadstrešek v ŠRC Jame

V prvi obravnavi je občinski svet sprejel razvojni program Občine Črenšovci do leta 2030, ki ga je predstavila Mojca Breščak. Identificiranih je bilo deset glavnih projektov oziroma področij. To so gradnja in sanacija nasipov ter ureditev vodotokov, dom za starostnike, obnova črenšovske šole, ureditev športnorekreacijskih centrov v Črenšovcih in Gornji Bistrici, ureditev vaških jeder, zagotovitev parcel za gradnjo, gradnja optičnega omrežja na Bistricah, posodobitev elektro omrežja, zagotavljanje prometne varnosti ter gradnja manjkajočih kolesarskih poti.

Svetniki so sprejeli odlok o spremembah in dopolnitvah občinskega podrobnega prostorskega načrta za enoto urejanja BI-5 Gornja Bistrica. Kot je pojasnila županja Vera Markoja, se nanaša na območje ŠRC Jame Gornja Bistrica, kjer bo zgrajen nadstrešek, kar po doslej veljavnem načrtu ni bilo mogoče. 

Nakup dveh gasilskih vozil

Po daljši razpravi je občinski svet potrdil še predlog sprememb načrta razvoja Gasilske zveze Črenšovci za obdobje 2019–2030. Gasilci so predlagali dvig sofinanciranja za nakup operativnih vozil tipa GV-V1 in GVC za deset odstotkov. Razlog je povišanje cen podvozij ter nadgradenj gasilskih vozil. Iz načrta izhaja, da v letu 2026 prvi tip vozila nabavi PGD Trnje, PGD Črenšovci pa drugi tip vozila, v letu 2028. V razpravi je beseda tekla tudi o tem, da občina dodaten delež sredstev razdeli na več proračunskih obdobij. Markojeva je ob tej priložnosti podelila tudi priznanje za nesebično pomoč in požrtvovalnost poveljniku zveze Miroslavu Vuku, ki je bil ob občinskem prazniku odsoten. 

Tudi o prošnji Osnovne šole IV Murska Sobota so se pogovarjali svetniki. Zavod je občino zaprosil za sredstva za sofinanciranje nadstandarda in investicij. Črenšovski svetniki so se dogovorili, da bodo do naslednje seje zaprosili za dodatne informacije, in sicer koliko otrok iz občine bo vpisanih v to šolo septembra (sedaj jih je enajst) ter koliko jih potrebuje nadstandardne storitve. Nagibajo se namreč k temu, da bi sofinancirali strokovni kader, ne investicij.

občina-črenšovci seja cene