vestnik

V črenšovski občini tudi letos participativni proračun. Vsakemu območju na voljo pet tisočakov

I. B., 27. 3. 2024
Ines Baler
Ena od sej črenšovskega občinskega sveta.
Aktualno

Občinski svet Občine Črenšovci je na zadnji redni seji sprejel sklep o izvedbi participativnega proračuna v letu 2024.

V proračunu je zagotovljenih 30 tisoč evrov za različne projekte, za potrebe izvedbe postopka priprave participativnega proračuna in dodelitve sredstev pa je oblikovanih šest območij. To so vasi Črenšovci, Žižki, Trnje, Gornja, Srednja in Dolnja Bistrica. Vsakemu od območij bo lahko dodeljenih do pet tisoč evrov. 

V teh dneh je občina tudi objavila javni poziv za oddajo projektnih predlogov Moj projekt za občino 2024. Oddate jih lahko do 15. aprila, projektni predlog pa mora ustrezati določenim pogojem. Med drugim mora prispevati k uresničevanju javnega interesa na območju občine, izveden mora biti na območju občine, skladen mora biti z razvojnimi usmeritvami,... Po potrditvi seznama projektnih predlogov bo vzpostavljeno glasovanje, ki bo potekalo od 10. do 12. junija. 

Obravnavana in sprejeta je bila tudi vloga za sofinanciranje podporne zaposlitve. Črenšovska osnovna šola je namreč občinskemu svetu poslala vlogo za podporno zaposlitev za polovični delovni čas z zagotavljanjem proračunskih sredstev v višini minimalne plače v deležu zaposlitve in drugih povračil in nadomestil po kolektivni pogodbi. Svetniki so potrdili še spremembe in dopolnitve pravilnika o sofinanciranju programov tradicionalnih prireditev v občini. V členih so besedo izvajalec spremenili v organizator, saj so po lanskem izvedenem javnem razpisu in dodelitvi sredstev ugotavljali, da beseda izvajalec povzroča težave pri razumevanju organizacije tradicionalne prireditve. Do sredstev so upravičeni društva, zavodi in ustanove iz občine, organizator prireditve pa je pravna oseba, ki je nosilec vseh aktivnosti v zvezi z organizacijo, izvedbo in financiranjem prireditve in na katerega ime glasi, v skladu s predpisi s področja javnih zbiranj, potrjena prijava prireditve ali izdano dovoljenje za prireditev. 


V odbor za družbene dejavnosti je bil imenovan Mitja Horvat iz Trnja, na seji pa sta bila potrjena še sklepa o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta za širitev kmetije v Dolnji Bistrici ter po hitrem postopku osnutek odloka o priznanjih občine. Županja Vera Markoja je svetnike seznanila z aktivnostmi o lokalnem energetskem konceptu za obdobje 2021–2031, kjer je eden od predvidenih ukrepov postavitev fotovoltaičnega sistema ob čistilnih napravah. 

občina-črenšovci participativni-proračun