vestnik

V Dokležovju počastili spomin na Rudolfa Maistra

I. B., 24. 11. 2023
Ines Baler
Prireditev ob dnevu Rudolfa Maistra.
Aktualno

Občina Beltinci, Krajevna skupnost Dokležovje, Društvo prijateljev mladine Dokležovje in Prekmursko društvo General Maister so pripravili prireditev v počastitev dneva Rudolfa Maistra.

Prireditev je potekala v Dokležovju ob navzočnosti praporščakov, osrednja govornica pa je bila Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primoža Trubarja. Ob dnevu Rudolfa Maistra je poudarila, da je bilo v zgodovini slovenskega naroda kar nekaj pogumnih junakov, ki so branili slovenstvo, jezik in kulturo, najsi bo to z besedo ali z orožjem.



Državni praznik, ki ga od leta 2005 praznujemo 23. novembra, vodi v leto 1918, ko so se v zgodovini slovenskega naroda godili pomembni premiki. Navedla je med drugim ustanavljanje narodnih svetov in tisti za Slovenijo in Istro je nastal 16. avgusta, njegova naloga pa je bila ustanovitev samostojne jugoslovanske države znotraj monarhije. Sedarjeva je opisovala tudi, da so bili ustanovljeni pokrajinski odseki, tudi za Maribor, ki je prevzel skrb za Štajersko in Prekmurje. "Ker narodna vlada ni imela v načrtu zasesti Prekmurja, se je narodni svet za Štajersko skupaj z generalom Maistrom še posebej zavzel, da je treba Prekmurje vojaško zasesti." Pozneje je bila Maistru podeljena vojaška oblast in naloge se je lotil resno in pogumno. "Začel je spreminjati vsiljeno resničnost, kljub težkim in neprijetnim okoliščinam je 9. novembra razglasil mobilizacijo," je nadaljevala in dodala, da je s tem nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem. Maister je s svojimi enotami 23. novembra razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru. "Zaradi tega pomembnega dejanja za slovenstvo je ta dan postal državni praznik. Ne gre le za obujanje preteklosti, temveč je opomnik na sporočilnost in zgled njegovih vrlin in vrednot," je dejala govornica in naštela jasno vizijo, srčno, pogum, borbenost, ljubezen do domovine. 

dokležovje, dan-rudolfa-maistra
Ines Baler
Prireditev ob dnevu Rudolfa Maistra.

V svojem govoru je še izpostavila, da je bil general Maister človek dejanj, domoljub, ki je kljub neugodnim okoliščinam znal ohraniti slovenstvo, identiteto in si priboriti državo, v kateri o svoji usodi narod odloča sam. V luči pomembnih junakov v slovenski zgodovini je spomnila tudi na Števana Küzmiča, od rojstva katerega letos mineva tristo let. "Oba, Maister kot Küzmič, in številni drugi iz pretekle zgodovine so veliki junaki, ki so s pogumnimi dejanji vsak na svojem področju na videz nemogoče spreminjali v mogoče, se borili za razvoj in napredek slovenskega naroda, za vse to, kar imamo sedaj," tako Sedarjeva. Izpostavila je še, da general Rudolf Maister ni bil le vojak in general, ampak tudi slikar, bibliofil ter pesnik. Ob prazniku pa je še pozvala, da ohranjajmo kulturo spomina na plemenita, pogumna dejanja na naše junake in to naj bo vir za skupno svetlo, predvsem pa mirno prihodnost. 

dokležovje, dan-rudolfa-maistra
Ines Baler
Prireditev ob dnevu Rudolfa Maistra.

Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan Občine Beltinci Marko Virag. Tudi on je izpostavil, da je Rudolf Maister prispeval k temu, da smo imeli Slovenci v težkih časih temelj in oporo, okrog sebe je znal zbrati isto misleče ljudi, ki so bili pogumni, vizionarski, solidarni in so bili pripravljeni darovati življenje za to, da imamo lahko sedaj svojo državo, jezik, kulturo in bit. Pristavil je še, da dokler se bomo zahvaljevali pomembnim veljakom iz zgodovine, in dokler bomo trdno stali v sedanjosti, se nam ni treba bati za dobro in lepo prihodnost. 

V kulturnem programu je nastopila Prekmurska godba Bakovci. 

Dokležovje dan-rudolfa-maistra slovesnost