vestnik

V domovih za starejše umrlo 52 odstotkov vseh umrlih za koronavirusom

Vestnik, 27. 5. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za zdravje Tomaž Gantar, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter Bojana Beović, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 so se odzvali na kritike, da v domovih za starejše v primeru koronavirusa niso pravilno ukrepali.

Minister Gantar poudarja, da je bila Slovenija pri obvladovanju epidemije uspešna, obenem pa mu je žal, da se pojavljajo dvomi v strokovno opravljeno delo, predvsem pri oskrbi varovancev v domovih za starejše. Omenil je, da je bilo med 18.800 varovanci v slovenskih domovih okuženih le 1,7 odstotka oskrbovancev. "Manjše težave smo imeli v 10 od 102 domov, velike težave pa le v 3 domovih," tako Gantar in dodaja, da so težave skupaj s strokovno pomočjo reševali na optimalen način. 

Tomaž Gantar 2
STA
Tomaž Gantar pravi, da je bilo delo opravljeno optimalno.

Mateja Ribič izpostavlja, da se stanje v domovih za starejše umirja, na ministrstvu pa že oblikujejo delovno skupino za pripravo načrta za obvladovanje okužb s covid-19, njihova naloga pa bo pregled vseh ukrepov in dobrih praks, obenem pa bodo oblikovali smernice, protokole in usmeritve, kako bodo izvajalci delovali. Glavni cilj vsega pa je, da se zagotovi varnost. Beovičeva je ob tem tem poudarila, da bolezen ogroža starostnike, zdravljenje v bolnišnici pa je smiselno takrat, ko mu tam lahko nudijo zdravljenje, ki ga bolnik doma ne more biti deležen. Izpostavila je še, da za covid-19 ni specifičnega zdravljenja, ne zunaj bolnišnice in ne v njen. Sprejem v bolnišnico zato ni potreben, ker v veliki meri bolezen poteka blago. Vodja strokovne skupine je še povedala, da je med starostniki veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka in pri njih premeščanje v bolnišnice ni smiselno, tega ne počnejo niti v primeru drugih okužb. Poleg tega je zdravljenje v bolnišnicah tudi tvegano zaradi bolnišničnih okužb in zato, ker je premestitev za starostnike stresna. V domovih za starejše v Sloveniji je umrlo 52 % vseh umrlih v državi, še doda Beovičeva.

koronavirus slovenija tomaž-gantar