vestnik

V Domu starejših Kuzma imajo 34 pozitivnih na covid-19

M.V., 22. 10. 2020
Damjana Nemeš
Dom Kuzma
Aktualno

Testiranje je pokazalo okužbo pri 23 stanovalcih in 11 zaposlenih. Na pomoč pozivajo študente in dijake zdravstvene nege.

V torek smo poročali, da se je okužba s koronavirusom pojavila v Domu starejših Kuzma, kjer oskrbujejo 90 stanovalcev. Takrat so okužbo potrdili pri enem zaposlenem ter napovedali testiranje vseh zaposlenih in stanovalcev. »Trenutno imamo 23 pozitivnih stanovalcev in 11 zaposlenih, od tega jih je devet iz zdravstvene nege,« nam je danes povedal Goran Gjergjek, vodja negovalne službe. V domu Kuzma so tako vzpostavili tako rdečo kot sivo cono. Varne cone nimajo, saj se vsi preostali štejejo kot potencialno okuženi. "Teste bomo ponovili čez štiri, pet dni," je še povedal.

dom-kuzma, kuzma, obiski, gomboc
Damjana Nemeš
Dom je do nadaljnjega zaprt za vse obiske, prepovedani pa so tudi izhodi stanovalcev iz doma. Fotografija je simbolična.

Pri okuženih stanovalcih, katerih večji del je nepokretnih, se je pojavila vročina ter bolečine v mišicah. Tudi zaposleni poročajo o slabem počutju, utrujenosti, bolečinah v mišicah, temperaturi in kašlju. Trenutno so v bolnišnico premestili enega stanovalca, tam je zaradi okužbe tudi eden od zaposlenih.

Ker se soočajo s kadrovsko stisko prosijo za pomoč študente in dijake zdravstvene šole, predvsem iz smeri nege. Pomoč so jim obljubili tudi iz zdravstvene postaje Grad in Kuzma. V teh dneh se zapirajo tudi referenčne ambulante. »Obstaja pa tudi dogovor med direktorji socialnih zavodov v Pomurju, da si pomagamo,« še pojasni Gjergjek.

dom-kuzma covid--19 okužbe-dihal goran-gjergjek