vestnik

V domu starejših Rakičan bodo zgradili prostore za začasne namestitve

Vestnik, STA, 6. 8. 2021
Nataša Juhnov
Dom starejših Rakičan
Aktualno

V Domu starejših Rakičan bodo po uspešni prijavi projekta na razpisu ministrstva za delo, namenjenemu izvajanju dnevnih oblik varstva oz. začasnih namestitev za starejše, na podstrešju matične enote zgradili prostore z 18 posteljami za začasne namestitve starejših. Končani bodo do septembra prihodnje leto, gradnja bo stala 1,4 milijona evrov.

Kot so sporočili iz doma, bodo začasne namestitve namenjene reševanju perečega problema, nezmožnosti namestitve starejših oseb v institucionalno varstvo. Tako bodo namestitve reševale težave, ko svojci po odpustitvi iz bolnišnice starejših oseb ne morejo namestiti v ustanovah zaradi prezasedenosti. Take osebe bodo lahko začasno nameščene v Domu starejših Rakičan, v tem času pa si bodo lahko uredili trajno namestitev v domu. Novi prostori bodo namenjeni tudi kriznim namestitvam in namestitvam v času, ko sorodniki odidejo na dopust in za starejšo osebo nimajo zagotovljenega varstva.

Evropski sklad za regionalni razvoj in država Slovenija bosta prispevala 717.000 evrov, razliko do polne vrednosti projekta bo zagotovil dom iz lastnih sredstev.

V Rakičanu tako nadaljujejo prenovo, pred leti so uredili enoto za demenco in zunanji park, prijavili so se tudi na razpis pristojnega ministrstva React-EU s projektom prenove celotne stavbe matične enote v Rakičanu v vrednosti 12,4 milijona evrov. 
Urediti nameravajo sobe v skladu s tehničnimi normativi, tj. eno- in dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in sanitarijami, nove prostore pralnice, družabne prostore, zagotovili bodo tudi t. i. čiste in nečiste poti.

starejši dom naložbe