vestnik

V Dosorju o povezavi demence in muzikoterapije

V. T., 8. 2. 2019
Dani Mauko
Glasbeno-izobraževalni večer pod naslovom »Muzikoterapija in demenca«.
Aktualno

Društvo za svetovanje, terapijo in glasbeno relaksacijo "Zdravje in glasba Radenci", je v Domu starejših občanov Radenci izvedlo glasbeno-izobraževalni večer pod naslovom Muzikoterapija in demenca.

Predsednik društva profesor glasbe Berislav Budak je prisotnim z odigranimi skladbami skupine Abba - Dancing queen, Mama mia - s Chopinovo mazurko, z glasbo Beatlesov na klavirju pričaral prijetno vzdušje, njegova soproga, strokovna članica društva, Irena Trojnar Budak, doktorica, specialistka splošne medicine, pa je predstavila društvo.


2e772a2d173f13909968f46583094e6b
Dani Mauko
Glasba je pomembna oblika doživljanja sveta okoli nas, stara toliko, kot naš planet.


Toje prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, delujoče na področju svetovanja in terapije za dvig kvalitete življenja, njihov interes pa je pomagati osebam z določenimi motnjami v življenju ter delati v korist teh oseb. Za člane društva enkrat mesečno organizirajo delavnice, svetovanja in terapije z glasbo, se vključujejo v dejavnosti, namenjene boljšemu zdravstvenemu počutju prebivalcev Pomurja.

300724f7aa43e580b60767f4ffe2e822
Dani Mauko
Petje živali, ptic, šum vetra, torej glasba narave zelo vpliva na vedenje in doživljanje ljudi.


Omogočajo pa tudi izobraževanje na področju kulture in umetnosti, poučevanje igranja klavirja za otroke in odrasle. Dejala je še, da je glasba pomembna oblika doživljanja sveta okoli nas, stara toliko, kot naš planet. Petje živali, ptic, šum vetra, torej glasba narave zelo vpliva na vedenje in doživljanje ljudi. Opozorila pa je na demenco posameznih ljudi za katere bi morali najprej svojci, njihovi najbližji takoj kontaktirati zdravnika, ki bi lahko presodil, kaj oseba z demenco potrebuje in če jo je potrebno napotiti k specialistu.

d278b3a5bebb37e7157978dce906eba3
Dani Mauko
Glasbena terapija zelo pozitivno vpliva na sproščanje in na reševanje vsakodnevnih težav.


Profesor Budak je z odigranimi melodijami na klavirju dokazal, da glasbena terapija zelo pozitivno vpliva na sproščanje in na reševanje vsakodnevnih težav.

muzikoterapija demenca Dosor prof. glasbe Berislav Budak dr. Irena Trojnar Budak, spec. splošne medicine