vestnik

V Dvorcu Rakičan bonov za skoraj milijon evrov, Celec pa prihodnji teden v mestni svet po soglasje za nov kredit in dodatek k plači

Rok Šavel, 14. 6. 2023
Vestnik.si
Tržna inšpekcija lani v rakičanskem dvorcu ni odkrila nepravilnosti, je pa policijska preiskava nedavno sprožila hišne preiskave.
Aktualno

Prah po odmevnih hišnih preiskavah, ki so se zvrstile prejšnji četrtek v RIS Dvorcu Rakičan in na domu direktorja Roberta Celca, se še ni polegel.

Javni zavod Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan in njegov dolgoletni direktor Robert Celec sta bila prejšnji četrtek tarči murskosoboških policistov in kriminalistov, ki naj bi v hišnih preiskavah pod drobnogled vzeli domnevne nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov. Celec je v odzivu na dogajanje s prstom pokazal na člana sveta zavoda Silva Jakoba in policijsko preiskavo označil za politični konstrukt, Jakob, sicer član Slovenske demokratske stranke (SDS), nekdanje stranke Celca, pa je potrdil, da je bil on tisti, ki je sume kaznivih dejanj naznanil policiji in izrazil prepričanje, da je policijska preiskava dokazala upravičenost sumov.

ris-dvorec-rakičan, galerija-murska-sobota
Marina Vrbnjak
Direktor RIS Dvorca Rakičan je dobro izkoristil ukrep turističnih bonov, saj je iz tega naslova javnemu zavodu pridelal skoraj milijon evrov.

Boni v rakičanskem dvorcu pravi hit

Da so turistični boni največ pripomogli k pozitivnemu poslovnemu rezultatu javnega zavoda, ki je lani ustvaril za okoli 2,8 milijona evrov prihodkov in odhodkov ter poslovno leto sklenil s presežkom v višini dobrih 13 tisoč evrov, navaja Celec sicer tudi v poslovnem poročilu za leto 2022. Podrobnejši podatki, ki smo jih pridobili od finančne uprave, kažejo, da je bilo RIS Dvorec Rakičan na podlagi unovčenih bonov izplačanih skoraj en milijon evrov.


Boni so se v dvorcu, ki razpolaga s 54 ležišči, unovčevali v dveh nastanitvenih obratih, v nastanitvenem obratu Eko kampiranje Dvorec Rakičan, v katerem je bilo izplačanih za dobrih 243 tisoč evrov bonov, ter v nastanitvenem obratu Prenočišča Dvorec Rakičan, kjer je bilo izplačanih za več kot 681 tisoč evrov turističnih bonov. Ob tem je bilo na podlagi unovčenih bonov 21, ki so bili namenjeni za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, izplačanih še nekaj več kot 61 tisoč evrov. Na območju Mestne občine Murska Sobota je bilo v celotnem obdobju njihovega unovčevanja izplačanih za okoli 1,7 milijona evrov turističnih bonov, od tega je, kot kažejo številke, skoraj 60 odstotkov šlo na račun javnega zavoda, ki ga vodi Celec.

Tržna inšpekcija lanskega septembra ni odkrila nič


Osupljive številke so lani očitno pritegnile tudi pozornost tržne inšpekcije, ki je bila pristojna za nadzor uporabe bonov, saj je bil lanskega septembra v prostorih dvorca opravljen inšpekcijski pregled tržne inšpektorice iz murskosoboške območne enote Darje Koren. Kot je navedeno v poslovnem poročilu javnega zavoda, se je inšpektorica usmerila predvsem na prodajni akciji unovčevanja turističnih bonov in bonov od druge polovice maja 2022 do konca junija, a po pregledu dokumentacije ni ugotovila nepravilnosti, zato se je inšpekcijski postopek ustavil.

Tržna inšpekcija sicer na splošno pri nadzoru področja turističnih bonov očitno ni bila preveč stroga, saj je bilo v letu 2020 opravljenih skupno 252 pregledov, pri čemer so bile izdane vsega štiri odločbe z izrekom globe, en plačilni nalog, 10 opominov in izrečenih 53 opozoril. V letu 2022 pa so v 129 pregledih na ravni države tržni inšpektorji izdali dva plačilna naloga in dve odločbi z izrekom opomina ter izrekli 24 opozoril. Pri nadzoru bonov 21 so ob tem opravili 113 pregledov in izrekli zgolj 20 opozoril. Na območju murskosoboške enote je bilo opravljenih 36 pregledov na področju "prvih" turističnih bonov in 58 pregledov na področju bonov 21 - inšpektorji so pri tem izrekl le šest opozoril.

županov-sprejem, sprejem-župana, žnk-mura-nona, dvorec-rakičan, mura
Aleš Cipot
Kaj želi soboški župan Damjan Anželj ugotoviti z izredno revizijo poslovanja RIS Dvorca Rakičan, ki jo je sam odredil?


Konec ljubezni ustanoviteljice?


Celec, ki je danes blizu vladajočega Gibanja Svoboda, vodi javni zavod že od leta 2013. Mestni svet soboške občine, ustanoviteljice javnega zavoda, mu je konec leta 2020 prižgal zeleno luč še za tretji zaporedni štiriletni mandat, a očitno se je ljubezen nekoliko ohladila z novim županom. Damjan Anželj, murskosoboški župan, je namreč pred kratkim odredil izredno notranjo revizijo poslovanja RIS Dvorca Rakičan, ki jo opravlja Služba za notranjo revizijo Mestne občine Murska Sobota in je trenutno v fazi pridobivanja in preučevanja dokumentacije. V kabinetu župana nam na vprašanje, zakaj se je župan odločil za odreditev izredne revizije, kar je sicer absolutno v njegovi pristojnosti, a do nje pride praviloma zaradi preverbe indicev o morebitnih nepravilnostih, niso odgovorili. Pojasnili so nam le, da jo je Anželj odredil na podlagi pravilnika, ki določa, da lahko občine za izvajanje nadzora javnih financ javnih zavodov in drugih izvajalcev javnih služb, ki so proračunski uporabniki, uporabijo svojo notranjo revizijsko službo.

Je pa Celec prihodnji četrtek, 22. junija, povabljen na sejo mestnega sveta, saj sta na dnevnem redu dve točki, povezani z javnim zavodom, ki ga vodi. RIS Dvorec Rakičan namreč, tako kot skorajda vsako leto, potrebuje zeleno luč k zadolževanju za predfinanciranje že odobrenega evropskega projekta ter tokrat tudi soglasje za izplačilo 20-odstotnega dodatka k plači direktorja, iz naslova istega projekta. Za dodatno zaposlitev na tehničnem področju namreč sredstev v projektu ni, zato je, kot je navedeno v predlogu, najracionalnejša rešitev povečan obseg dela direktorju in posledično izplačilo dela plače v višini 20-odstotkov za čas trajanja projekta oziroma do konca letošnjega leta.

dvorec-rakičan ris-dvorec-rakičan hišne-preiskave robert-celec turistični-boni mestna-občina-murska-sobota izredna-revizija dodatek-k-plači mestni-svet damjan-anželj