vestnik

V DZ predlog ministrice za imenovanja Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča

Vestnik.si, STA, 29. 12. 2022
STA
Aktualno

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na podlagi mnenj občne seje vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v državni zbor poslala predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.

Aktualnemu predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču mandat poteče februarja prihodnje leto. Vprašanje, kdo bo zasedel najvišjo funkcijo v sodni veji oblasti, pa je odprto že več mesecev. Na prva dva razpisa za mesto predsednika vrhovnega sodišča se namreč ni prijavil nihče, na tretjem razpisu pa je kandidaturo oddal le vrhovni sodnik svetnik in podpredsednik vrhovnega sodišča Đorđević.

Đorđević se je za mesto predsednika vrhovnega sodišča v preteklosti sicer že potegoval, vendar je konec leta 2009 svojo kandidaturo umaknil, ker ni dobil niti podpore vrhovnih sodnikov na občni seji vrhovnega sodišča niti podpore članov sodnega sveta.


Tokrat je dobil tako podporo zbora vseh sodnikov vrhovnega sodišča kot tudi Sodnega sveta. Člani slednjega so v obrazloženem mnenju izpostavili Đorđevićeve strokovne kvalifikacije, med drugim njegove dolgoletne sodniške izkušnje, sodelovanje pri mednarodnih dejavnostih in bogate strokovne dejavnosti zlasti na temo človekovih pravic, insolvenčnega prava in varstva konkurence.

Po mnenju Sodnega sveta se je Đorđević izkazal tudi pri dosedanjem vodenju vrhovnega sodišča kot njegov podpredsednik in vodja oddelka za spremljanje sodne prakse. Da ne bo dokončal šestletnega mandata zaradi starostne omejitve pa po mnenju Sodnega sveta ne predstavlja formalne ovire za njegovo kandidaturo. Đorđević ima namreč 67 let, po zakonu o sodniški službi je lahko sodnik star največ 70 let. Za predsednika sodišča pa je po zakonu o sodiščih lahko imenovan samo sodnik.


Kot je pred dnevi na podlagi neuradnih informacij poročal časnik Dnevnik, je sicer Đorđević na seji Sodnega sveta razkril nenavaden pogovor s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki naj bi mu že vnaprej odrekla koalicijsko podporo pri imenovanju. Po informacijah časnika je bilo na seji, ki se je je udeležila tudi ministrica, izredno napeto, ministrica pa naj bi se med drugim branila, da je šlo za dobronameren in neformalen pogovor, ter da so se pojavili pomisleki zaradi Đorđevićeve starosti.

pravosodje minister sodišče kandidatura