vestnik

V enem od čebelnjakov v Serdici odkrili hudo gnilobo čebelje zalege

Vestnik.si, 10. 5. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je 28. aprila vsem čebelarjem v katastrskih občinah Serdica, Sveti Jurij, Gornji Slaveči, Kuzma, Rogašovci in Sotina ter koncesionarju izvajanja storitev zdravstvenega varstva čebel Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu (NVI), enota Murska Sobota izdala odločbo zaradi zatiranja kužne bolezni huda gniloba čebelje zalege, ki je bila odkrita v enem od čebelnjakov v Serdici.

V odločbi omenjenim odreja prepoved premikov čebelnjakov z in na okuženo območje v polmeru treh kilometrov oziroma preletne razdalje glede na konfiguracijo terena od čebelnjaka v Serdici, kjer je izbruhnila bolezen. Kužni krog zajema katastrske občine (KO) Serdica, Sveti Jurij, Gornji Slaveči, Kuzma, Rogašovci in Sotina, rok izvršitve pa je bil določen z dnem vročitve odločbe. 

Nadalje je v odločbi zapisano, da se v vseh čebeljih družinah v vseh čebelnjakih, ki se nahajajo v navedenih krajih in znotraj okuženega območja, opravi klinični pregled ob predhodnem pisnem ali ustnem obvestilu čebelarja, pregled bo opravljen 5. junija. 

Odločba nalaga tudi prepoved premika čebeljih družin, čebel oziroma matic s spremljevalkami med čebelnjaki znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja, prepoved pa velja do pridobitve negativnih rezultatov kontrolnega kliničnega pregleda čebeljih družin iz okuženega čebelnjaka in pridobitve negativnih rezultatov kliničnih pregledov vseh čebeljih družin v čebelnjakih na okuženem območju. Stroške kliničnih pregledov in diagnostičnih preiskav ob sumu krije proračun Republike Slovenije. 

Spomnimo, bolezen je v dveh čebelnjakih v Serdici bila odkrita že lani septembra, ko je UVHVVR izdala podobne ukrepe. 

huda-gniloba-čebelje-zalege kužna-bolezen serdica uvhvvr