vestnik

V Fokovcih tišina na strelišču

Andrej Bedek, 14. 10. 2019
Nataša Juhnov
Inšpekcijski pregledi na strelišču Strelskega društva Kaliber kršitev v treh letih niso našli, je pa gradbeni inšpektor zdaj nepravnomočno zaprl strelišče. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Zadnji nadzor inšpektorata ministrstva za notranje zadeve, kot vsi nadzori doslej, ni odkril nepravilnosti

Strelišče v Fokovcih, ki ga uporablja 40 članov Strelskega društva (SD) Kaliber, se je nedavno znašlo na časopisnih straneh, ker je družina, ki živi v bližini strelišča, na več naslovov poslala pisanje, da je življenje tam postalo nemogoče. Potem ko so oktobra 2016 člani SD Kaliber odprli strelišče, je družina s prijavami začela iskati svojo pravico. A inšpektorji za okolje in prostor, policija in inšpektorat za notranje zadeve ob obravnavi prijav v letih 2016, 2017 in 2018 niso odkrile prav nobene kršitve. Vse je bilo po črki zakona. Tudi ob zadnjem nadzoru inšpektorata za notranje zadeve 21. septembra letos. »Inšpektorat je ugotovil, da zavezanec ni kršil zakona ali drugega predpisa, zaradi česar se postopek ustavi,« je povedal Gregor Gabrijel, inšpektor, ki je opravljal nadzor.

Dobili priznanje občine

»Šli bomo do konca, čeprav skoraj že verjamemo, da v državi ni posluha za malega človeka. Kaj je bilo prej na tem območju, ali strelišče za nekaj posameznikov ali kraj za kakovostno bivanje domačinov, Fokovčanov,« pa se v novih pisanjih sprašuje družina iz bližine strelišča.


Srečko Čahuk, predsednik SD Kaliber, ob tem pove, da čeprav so bili v društvu zaradi prijav že večkrat pod drobnogledom, »se je vedno izkazalo, da delamo po predpisih in v skladu z zakonodajo«. Dodal je tudi, da so člani domačini, ki so vpeti tudi v gasilsko društvo, »kar pomeni, da nam ni vseeno za naš kraj, našo vas in smo vedno pripravljeni drugim priskočiti na pomoč. Pred enim mesecem smo prejeli tudi posebno priznanje ob prazniku Občine Moravske Toplice«.

Gradbeni inšpektor zaprl strelišče

Vendar SD Kaliber strelišča od 13. septembra vseeno ne more uporabljati. Inšpekcijski nadzor je namreč začel opravljati še gradbeni inšpektor in že pred obiskom inšpektorja za notranje zadeve prepovedal uporabo strelišča. »Navedene prepovedi se držimo in se bomo zoper odločbo pritožili, saj menimo, da gradbeni inšpektor ne more prepovedati uporabe zemljišča za izvajanje streljanja. In to predvsem zato, ker gre za kmetijsko zemljišče in tudi kmetijski inšpektor ni prepovedal uporabe zemljišča za potrebe strelskega društva,« pojasni Čahuk. Vztrajali bodo še posebej zato, je jasen predsednik, ker so doslej vsi inšpekcijski pregledi pokazali, da je na strelišču poskrbljeno za red in varnost, hrup je v mejah dovoljenega, urejena pa je tudi okolica. Zdaj v SD Kaliber čakajo na odločitev upravnega organa.

***null***

fokovci strelišče