Zlevanke so ocenjevali v dveh kategorijah: po tradicionalnem receptu in moderne zlevanke. Torej take, kot so jih pripravljali že naši predniki, pa tudi take, kjer so gospodinje in gospodinjci ob pripravi uporabili še ideje, da bi bila tradicionalna jed nekoliko drugačna. Pogoj pri obeh kategorijah je bil, da mora jed obvezno vsebovati koruzno moko. Koruzne zlevanka je lahko vsebovala različne nadeve. V klasični so to smetana, marmelada in jabolka. V moderni pa so lahko tudi orehi, mak, čokolada, semena, suho sadje in drugo.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuBine Pušenjak se je vrnil z zdravljenja v tujini, doma so jim pripravili sprejem
Bine Pušenjak je pri dveh letih in pol zbolel za tumorom osrednjega živčevja. Zadnjih šest tednov so z družino preživeli v Italiji na zdravljenju.
V ocenjevalni komisiji so bili Angela Toplak iz Kapce, Irenca Smodiš iz Melinec in Arpad Berki iz Lendave. Ocenjevali so 43 zlevank, 22 klasičnih in 21 modernih, ki jih je prineslo na ocenjevanje 36 gospodinj in gospodinjcev. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci in godci Gaberski mantraši, ljudski pevci iz Madžarske ter ljudski pevci in citrarji iz Gaberja. Svojo knjigo Moja herbija - Spumijni pa pripuvejsti ud inda pa je predstavila Marija Hren iz Srednje Bistrice.
Med klasičnimi zlevankami je po mnenju komisije bila najboljša tista, ki jo je na ocenjevanje prinesla Judit Štefanec iz Dolgovaških goric. Druga je bila Salorte Hajas iz Bejcgyertyanosa na Madžarskem, tretja pa Rozalije Bukovec iz Gornjega Lakoša. Med modernimi je bil najboljši Stanislav Vučko iz Gaberja, drugo mesto je pripadalo Društvu žena Pince Marof – Benica, tretja pa Olgi Magdič iz Dolgovaških goric. Najbolj inovativna pa je pri pripravi zlevank bila Dragica Nagy iz Gaberja.
Obiskovalce prireditve je nagovorila predsednica Kulturnega društva Zarja Gaberje Elvira Vaupotič Göncz, ki je povedala, da z Zlevankijado in drugimi prireditvami in aktivnostmi promovirajo zlevanke in druge tradicionalne jedi kraja in okolice. V času prireditve so obiskovalci lahko poskusili zlevanke, ki so jih pripravili člani društva, po ocenjevanju pa so lahko poskusili tudi tiste, ki so jih ocenjevali. Tudi po njihovi zaslugi so koruzne zlevanke in druge tradicionalne jedi pogosteje na mizah. V društvu so tudi raziskali zgodovino kulinarike v vasi in ugotovili, da so njihovi predniki koruzo veliko uporabljali v kulinariki in znali pripraviti iz nje zelo okusne jedi. Zato so se tudi pred sedmimi leti odločili za organizacijo Zlevankijade. Prireditev je mednarodna, saj se je udeležujejo tudi gospodinje iz Madžarske.