vestnik

V Gaberju predali namenu novo telovadnico

Vestnik.si, 25. 10. 2024
Majda Horvat
Otvoritev telovadnice v Gaberju
Aktualno

V Gaberju so danes pripravili slovesnost ob odprtju nove telovadnice pri podružnični osnovni šoli. Sklad Bethlen Gabor Alapkezelo zanjo prispeval 962 tisoč evrov, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport po prijavi lendavske občine na razpis 500 tisoč evrov.

Judit Vida Törnar, ravnateljica Dvojezične osnovne šole I Lendava, v sklopu katere tudi deluje šola v Gaberju, je dejala, da se s tem, ko se pri podružnični šoli odpira nova telovadnica vsem uresničujejo sanje. "Zavedamo se, da imajo šola, vrtec in cerkev, tri stavbe, ki tukaj stojijo druga ob drugi, za vaško skupnost zelo velik pomen. To so bistveni prostori za gradnjo skupnosti," je izpostavila govornica.

gaberje, telovadnica
Majda Horvat
Otvoritev telovadnice v Gaberju

Spomnila je na dolgo zgodovino šole, ki je bila vedno duša kraja in zaželela, da tako ostane tudi v prihodnje. Nova telovadnica bo namenjena otrokom šole in vrtca, ki stoji ob novem objektu, želja sogovornice pa je tudi, da ta zaživi tudi s skupnostjo Gaberja in okoliških vasi.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in dejal, da je današnji dan poseben za občino in za mlade generacije, ki bodo v novih prostorih ustvarjali uspehe in se učile spretnosti. "Verjame, da bodo ti prostori še dolgo zagotavljali varno in spodbudno okolje za naše otroke," je še povedal župan in se zahvalil vsem, ki so s svojim prispevkom omogočili realizacijo projekta.

gaberje, telovadnica
Majda Horvat
Otvoritev telovadnice v Gaberju

Ta je vreden nekaj manj kot 1,65 milijonov evrov, izveden pa je bil v dveh fazah. Prva faza je zajemala gradnjo športne dvorane v velikosti 800 kvadratnim metrov in pripadajočo športno opremo, vključno s povezovalnim hodnikom do objekta šole, druga faza pa je zajemala rekonstrukcijo notranjih prostorov šole. Ob telovadnici so še nove garderobe, sanitarije in tehnični prostor s kurilnico. Investicijo sta sofinancirala madžarski sklad za podporo zamejcem Bethlen Gabor Alapkezelo v višini 962 tisoč evrov in ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, pri katerem je Občina Lendava z uspešno prijavo na razpis pridobila še 500 tisoč evrov.

gaberje, telovadnica
Majda Horvat
Otvoritev telovadnice v Gaberju

Slavnostni govornik v Gaberju bi moral biti Arpad Janos Potapi, madžarski državni sekretar za nacionalno politiko, vendar je ta prejšnji teden preminul. Ob njegovem portretu in žalni sveči sta Judit Vida Törnar in Janez Magyar položila rožo, zbrani pa se mu poklonili z minuto molka.

Majda Horvat
Otvoritev telovadnice v Gaberju
gaberje nova-telovadnica občina-lendava