vestnik

V Gornji Radgoni bo nova avtobusna postaja

Maja Hajdinjak, 3. 4. 2024
Arhiv Občine Gornja Radgona
Takšna je idejna zasnova za novo avtobusno postajo v Gornji Radgoni.
Aktualno

V načrtu je gradnja pokritega perona za pet avtobusov, sanitarij, čakalnice ter dodatnega prostora za potrebe pisarne ali prodajalne.

V Gornji Radgoni so v drugi polovici leta 2022 končali gradnjo krožišča v središču mesta, s prenovo cestne infrastrukture pa so preselili avtobusno postajo na začasno lokacijo ob opuščeni železniški progi. Vse od takrat je v zraku viselo vprašanje, kdaj bo avtobusna postaja v mestu dobila primeren prostor.



Kot kaže, so se stvari na tem področju naposled le premaknile. Občina Gornja Radgona je nedavno na družbenih omrežjih namignila, da je v načrtu gradnja nove avtobusne postaje. Kot so nam nato pojasnili, se nova avtobusna postaja načrtuje na območju sedanjih parkirišč za stavbo NLB s priključkom na Panonsko ulico. V izdelavi je že dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Na občini predvidevajo, da bi gradbeno dovoljenje pridobili v prvi polovici letošnjega leta, pred postopkom izbire izvajalca pa bo treba izdelati še investicijsko dokumentacijo, v sklopu te pa tudi finančno konstrukcijo projekta. Dinamika gradnje bo odvisna od možnosti zagotovitve finančnih virov. Občina pričakuje, da bo pretežni del sredstev pridobljen z razpisa ministrstva za okolje, podnebje in energijo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti 2024–2028. Ocena vrednosti projekta bo tako znana po izdelavi projektne dokumentacije in ko bodo določene spremljajoče vsebine in oprema.

maketa, avtobusna-postaja, gornja-radgona
Arhiv Občine Gornja Radgona
Maketa nove avtobusne postaje v Gornji Radgoni.

V načrtu je gradnja pokritega perona za pet avtobusov, sanitarij, čakalnice ter dodatnega prostora za potrebe pisarne ali prodajalne. Načrtuje se tudi gradnja male sončne elektrarne za samooskrbo objekta in možnost polnjenja električnih avtomobilov in koles. Ker so na predvidenem prostoru za ureditev nove avtobusne postaje trenutno parkirišča, nas je zanimalo, ali bodo ta uredili kje drugje. Na občini so odgovorili, da bodo parkirna mesta urejena v neposredni bližini ob opuščeni železniški progi, torej tam, kjer je trenutno urejena začasna avtobusna postaja.

gornja-radgona avtobusna-postaja