vestnik

V Gornji Radgoni o meji na Muri 

Timotej Milanov, 23. 3. 2018
Timotej Milanov
Ivan Rihtarič
Aktualno

Problematika meje na Muri je večplastna in na njen potek prebivalci na obeh straneh meje v zgodovini največkrat niso imeli vpliva, so med drugim lahko izvedeli udeleženci predavanja zgodovinarja ddr. Ivana Rihtariča v gornjeradgonskem muzeju Špital, ki ga je organiziral zavodu Kultprotur.  

Rihtarič, nekdanji profesor zgodovine in ravnatelj na ljutomerski gimnaziji ter direktor Ljudske univerze v Gornji Radgoni, je podrobno orisal ključne zgodovinske dogodke od prve svetovne vojne naprej, ki so vplivali na vzpostavitev meje na Muri. Medtem ko so v obdobju po obeh svetovnih vojnah na mejo vplivali predvsem vojaško obarvani dogodki, usoda ljudi ob meji pa se je odločala na konferencah, kjer so odločitve sprejemali zmagovalci, je po kasnejši otoplitvi odnosov med državama in množičnem odhajanju Pomurcev na delo v Avstrijo ter Nemčijo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja meja na Muri ostala enaka tudi po osamosvojitvi Slovenije.


118c63bb4062b14085cd67c1b8c7d04f
Predavanje v muzeju Špital v Gornji Radgoni je organiziral zavod Kultprotur.


Rihtarič se je v predavanju dotaknil tudi aktualnih političnih razmer. Medtem ko je po vstopu Slovenije v Evropsko unijo gospodarstvo prevzelo glavno vlogo pri povezovanju območja s prostim pretokom blaga in ljudi, so se zadeve po nedavni begunski krizi bistveno spremenile. »Na nek način je spet prišlo do vzpostavitve stare meje, kar je nekoliko moteče, saj se moramo spet z avtomobili ustavljati ob prečkanju nekdanje meje, kot smo to počeli nekoč,« pravi Rihtarič, ki je z nazornimi primeri tekom predavanja na ta način večkrat opozoril na ponavljajoče se dogodke skozi zgodovino.


Več v novem Vestniku

Timotej Milanov
Ivan Rihtarič je udeležencem predavanja orisal kompleksno problematiko meje na Muri. 
Ivan Rihtarič