vestnik

V Gornji Radgoni organizirali prvo izmenjevalnico oblačil

Marina Vrbnjak, 25. 11. 2018
Rastišče
Aktualno

"Na izmenjevalnici ne štejemo kosov oblačil, ki jih prineseš, niti tistih, ki jih vzameš" 

Včeraj se je v Gornji Radgoni odvila prva izmenjevalnica oblačil, na katero so številni prinesli kose oblačil, modne dodatke ali obutev, ki je ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge.


Njihov prvi projekt
Projekt je izpeljalo Rastišče, iniciativa ki služi kot poligon za zelene ideje. Kot poligon na katerem se ideje izmenjujejo, gojijo in razraščajo. »V iniciativi Rastišče smo dejavne v večini mlade ženske, ki imamo željo po celovitem pristopu k trajnostnemu razvoju. Pobudo za samo izmenjevalnico je podala Mirjana Mulec,« je povedala organizatorka Nika Škof iz Gornje Radgone, ki dodaja še, da izmenjevalnica oblačil omogoča trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe, ki je zastonj. Na pomoč so jim priskočili v Mladinskem centru Gornja Radgona, kjer so jim brezplačno v uporabo odstopili svoje prostore. Izmenjevalnica je potekala med 15:30 in 18 uro, privabila pa je več kot sto ljudi.


Kako deluje izmenjevalnica oblačil?
»Na izmenjevalnico prineseš kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve za vse starosti in oba spola, ki jih več ne nosiš, a so v dovolj dobrem stanju, da bi lahko popestrili omaro koga drugega. Vsi kosi, ki jih prineseš, morajo biti čisti in celi, zato da bodo takšni tudi tisti, ki jih z izmenjevalnice odneseš ti. Ob prihodu oblačila, ki jih prineseš s seboj, prevzame naša ekipa, ki jih glede na kategorijo ustrezno razporedi po izmenjevalnici. Ti pa začneš brskati med že razporejenimi kosi,« so povedali organizatorji še pred dogodkom. Pripravili so tudi kotičke, kjer je bilo mogoče oblačila pomeriti. Na izmenjevalnici niso šteli kosov oblačil, ki jih je nekdo prinesel, niti tistih, ki jih je vzel.


Dogodke bodo organizirali tudi v prihodnje
Iniciativa Rastišče je nastala v oktobru in deluje na prostovoljni bazi. »V prihodnje bomo organizirali dogodke, delavnice, predavanja in srečanja na zelene teme. Med drugim zero waste, samooskrba, zeleni turizem, veganstvo in krožno gospodarstvo,« je še povedala Nika Škof. Njihova želja je, da bi bili prisotni širše po Pomurju in tako krepili zavedanje o pomenu odgovornega načina življenja. Kmalu bo organizirana delavnica na temo izdelave naravnih čistil, 22. decembra pa bodo v prostorih Mladinskega centra organizirali zavijanje božičnih daril na trajnostni način – iz recikliranega papirja in tekstila.

c44518c4f4a07bbdbdac72bf942c1316
Rastišče


335a4bee5688da613e7b8935303eaef0
M.V.

GORNJA RADGONA Nika Škof izmenjevalnica oblačil izmenjevalnica Gornja Radgona rastišče