vestnik

V Gornji Radgoni predstavili jubilejno Agro

Vestnik.si, 11. 8. 2022
Vanesa Jaušovec
Pomurski sejem Agra
Aktualno

V prostorih pomurskega sejma v Gornji Radgoni je potekala predstavitev letošnjega jubilejnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo na že znani lokaciji potekal med 20. in 25. avgustom. Sejem, katerega država partnerica je letos Japonska, bo odprl predsednik republike Borut Pahor.

Sejem Agra, ki velja za največji in najpomembnejši sejem v tem delu Evrope, je v šestdesetih letih, odkar ga prirejajo, s strokovno vsebino prerasel meje Pomurja, saj je z bogatimi vsebinami nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. 

pomurski-sejem, agra, 60-let
Vanesa Jaušovec
Pomurski sejem Agra

Po letu 2019 se Agra letos vrača v polnem obsegu, na razstavnem prostoru, ki skupno obsega več kot 70 tisoč kvadratnih metrov, se bo predstavilo 1750 razstavljavcev iz 31 držav, kot že omenjeno, pa je letošnja partnerica Japonska. Ker je letos mednarodno leto ribištva in ribogojstva, bo približno deset sodelujočih japonskih podjetij predstavilo prodorne sisteme avtomatizacije v kmetijstvu, napredne stroje in opremo za kmetijstvo in vrtnarstvo, nove tehnologije za ribogojstvo ter japonske prehranske izdelke, začimbe in pijače, kar bodo obiskovalci lahko okušali tudi v demo kuhinji. 

pomurski-sejem, agra, 60-let
Vanesa Jaušovec
Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Ključni poudarki sejma bodo sicer tudi na evropskem letu mladih, na inovacijah in digitalizaciji, na kmetijstvu v prihodnosti, na vedno aktualni temi o podnebnih spremembah in ekološkem kmetijstvu, na prehranski varnosti, na krepitvi podeželskih območij ter na biotski raznovrstnosti. Sejem bodo tudi letos podkrepila številna strokovna predavanja, strokovne razstave živali, predstavljene bodo najnovejše tehnologije ter vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme, predstavili se bodo pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko-predelovalne industrije ter dopolnilne dejavnosti kmetij, bogat program bo tudi v vzorčnih nasadih ter v vinski hali. Sejem bodo sooblikovale številne vladne, strokovne, zbornične in stanovske institucije. 

pomurski-sejem, agra, 60-let
Vanesa Jaušovec
Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma.

Za obiskovalce so organizatorji skupaj z Javnim zavodom Knjižnica Gornja Radgona ob 60. jubilejni Agri pripravili posebno razstavo v počastitev omenjenega jubileja, ki bo na ogled v knjižnici Gornja Radgona, prav tako bo na ogled pregledna razstava o zgodovini Agre in Pomurskega sejma, ki si jo bodo zainteresirani lahko ogledali na novem pokritem prireditvenem prostoru med upravo in halo B na sejemskem prizorišču. 

pomurski-sejem, agra, 60-let
Vanesa Jaušovec
Sandra Sedmak, projektna vodja.

Poleg tega lahko vsak obiskovalec, ki bo kupil sejemsko vstopnico, na sejemski blagajni prejel kupon, s katerim bo lahko sodeloval v nagradnem žrebanju, ki ga sejem pripravlja skupaj s turistično agencijo Relax. 

Več o sejmu in sejemski ponudbi pa v prihodnji številki Vestnika. 

pomurski-sejem sejem-agra gornja-radgona
Kaj zdaj berejo drugi