vestnik

V Gornji Radgoni predstavili letošnje sejemsko dogajanje

D. N., 17. 1. 2023
Jure Kljajić
Janez Erjavec
Aktualno

V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so predstavili sejme, mednarodna strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte, ki jih bodo izvajali letos.

V letu 2023 so na programu trije sejemski termini. Dogajanje se bo začelo z 32. mednarodnim sejmom gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra, ki bo potekal med 8. in 11. marcem. Na sejmu bodo predstavljene najnovejše možnosti za sodobne, trajnostne novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice, pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije pa se bo predstavilo najmanj 19 najpomembnejših slovenskih gradbenih podjetij. Ob njih bodo razstavljavci ponujali najnovejšo opremo, orodja in materiale, dogajanje in predstavitve sejma Megra pa bo z zelenimi vsebinami dopolnjeval še 6. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green. 

Med 17. majem in 25. avgustom se bo zvrstilo 8 mednarodnih strokovnih ocenjevanj v okviru sejma Agra, ki so, kot je poudaril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, izredno pomembna, saj z njimi omogočajo dvig kakovosti posameznih proizvajalcev, na drugi strani pa omogočajo primerjavo s konkurenco tako med slovenskimi kot med tujimi proizvajalci. "Vse osvojene medalje v ocenjevanjih so dobro orodje za promocijo proizvajalcev na trgu," je dodal. 

janez-erjavec, erjavec, agra, sejem-agra, pomurski-sejem, tiskovna-konferenca
Jure Kljajić
Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Najpomembnejši projekt Pomurskega sejma bo tudi letos kmetijsko-živilski sejem, ki bo potekal med 26. in 31. avgustom. Na 61. sejmu Agra, katerega država partnerica bo Indija, ohranjajo tudi letos vse aktualne in tradicionalne vsebine. "Agra je posebna tudi zato, ker imamo edini v Evropi vzorčne nasade, ki se dogajajo v živo. Vsako leto pripravimo nekaj novosti, tako bo tudi letos," tako Erjavec. 

Ob koncu sejemskega leta bo med 21. in 24. septembrom potekal še mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra. "Veliko se govori o tem, kako je treba posodabljati slovensko in evropsko vojsko. Od sejma si zato obetamo, da bo prikazane več industrije, ki se ukvarja z obrambo, varnostjo, zaščito in reševanje." 

Poleg sejemskega dogajanja bodo v Pomurskem sejmu izvajali še več drugih projektov, med drugim tudi licitacijo vrednejših sortimentov lesa v sodelovanju s podjetjem Gozdarstvo Gornja Radgona, ki ga vodi Stanislav Rojko, in Zavodom za gozdove Slovenije. Licitacija vrednejšega lesa iglavcev in listavcev bo na sejmišču v Gornji Radgoni potekala v začetku februarja, dogajanje pa se bo sklenilo z odvozom kupljenega lesa konec februarja. 

"Nekaj stvari načrtujemo tudi v zvezi s posodobitvijo infrastrukture. Ker si moramo zagotoviti dodatne vire energije, bomo na razstavne hale namestili fotovoltaiko, kar je še posebej pomembno za sejem Agra, ko potrebujemo veliko energije za hlajenje tal. Obnovili bomo določen del sanitarij, pa tudi objekte, ki jih potrebujemo za razstavne prostore. Tekoče moramo seveda vzdrževati tudi razsvetljavo, vodovodne inštalacije in podobno. Naša vztrajnost in energija, ki jo vlagamo v sejemsko dogajanje, nam zagotavljata, da bomo tudi v prihodnje uspešni," je še povedal Janez Erjavec. 

pomurski-sejem sejemsko-leto-2023