vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni predstavili rezultate jubilejnega odprtega državnega ocenjevanja vin

D. N., 23. 7. 2024
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - ocenjevanje vin 2024.
Aktualno

Naziv šampion tudi v Radgonske gorice.

Pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo v Gornji Radgoni potekal med 24. in 29. avgustom, je v prostorih Pomurskega sejma med 8. in 10. julijem potekalo jubilejno 50. odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 14. odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona Bio. 

Na obeh vinskih tekmovanjih je sodelovalo 148 vinarjev s 651 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije, ki je letošnja država partnerica Agre. Na ocenjevanju Vino Slovenija je sodelovalo 139 pridelovalcev s 633 vzorci, na ocenjevanju Bio vin pa 9 pridelovalcev z 18 vzorci. 

pomurski-sejem, ocenjevanje-vin, vina, vino
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - ocenjevanje vin 2024.

Največ prejetih vzorcev je bilo v skupini bela mirna vina - suha (160), rdeča vina - suha (117) in peneča vina (74). Na osrednjem ocenjevanju Vino Slovenija je bilo podeljenih 14 šampionov, med njimi tudi za peneče vino zlata radgonska penina Millesime iz Radgonskih goric, 23 velikih zlatih medalj, 232 zlatih medalj, 334 srebrnih medalj, brez odličja je ostalo 30 vzorcev, nobeden pa ni bil izločen. Na ocenjevanju Bio vin šampiona in velike zlate medalje niso podelili, podeljenih pa je bilo 5 zlatih medalj in 13 srebrnih medalj. 

pomurski-sejem, ocenjevanje-vin, vina, vino
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - ocenjevanje vin 2024.

Prejete vzorce so ocenjevale štiri šestčlanske komisije, vsem je predsedoval Boštjan Zidar, ki je izpostavil, da je kakovost vin, ki prihajajo na omenjena ocenjevanja, iz leta v leto boljša, v vseh kategorijah vin pa se odraža tudi napredek slovenskega vinogradništva in vinarstva tako v kakovosti vina kot tudi v sledenju mednarodnih trendov vinskega trga.

pomurski-sejem, ocenjevanje-vin, vina, vino
Jure Kljajić
Boštjan Zidar, predsednik ocenjevalnih komisij.

Omeniti velja še, da je ocenjevalna komisija razglasila prvaka vinsko turistične ceste, to sta postala vzorca kabernet sovinjon in vitovska prestige, ter nagrado Stanka Čurina, ki se podeljuje za vino, ki je na redne ocenjevanju doseglo najvišjo oceno (sovinjon). Vinar leta bo razglašen na svečani podelitvi na sejmu Agra. 

V okviru sejma Agra je 10. julija potekalo tudi 5. ocenjevanje medenih pijač, sodelovalo je 13 čebelarjev s 16 prejetimi vzorci medenih pijač, nagrajenih je bilo 14 vzorcev. Od tega sta bili podeljeni 2 veliki zlati medalji, 7 zlatih medalj, 4 srebrne medalje in 1 bronasta medalja. 

pomurski-sejem ocenjevanje vino-slovenija-gornja-radgona