vestnik

V Gornji Radgoni pripravili etno večer

Marina Vrbnjak, 29. 9. 2019
M.V.
Etno večer v Gornji Radgoni
Aktualno

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev (PPZDU) Murska Sobota in Društvo upokojencev (DU) Gornja Radgona sta pripravila Etno večer ljudskih pesmi in plesa

Na srečanju, ki je potekalo v avli OŠ Gornja Radgona je nastopilo petnajst skupin iz celega Pomurja. Prireditev je vodila Alenka Regoršek, ki je v spremstvu Andreja Vreča in Milana Klemenčiča tudi zapela uvodno pesem. Dogodka so se je udeležili tudi predsednica PPZDU Viola Bertalanič, podžupan radgonske občine David Roškar, pomočnica ravnatelja OŠ Gornja Radgona Sonja Muršec in predsednica DU Gornja Radgona, Inge Ivanek. Slednja se je zavzela za ohranitev ljudskega petja in domačih pesmi. „Ohranjati jih moramo mi starejši, ker mladi žal nimajo preveč občutka za to“,  je dejala.

etno-večer, gornja-radgona
M.V.
"Ne pojemo, igramo in plešemo le zase, ali le za današnji večer, pač pa zato, ker želimo sebi in vsem okoli nas pokazati, da je to večer radosti, ker med nami še živi ljudsko izročilo. Tudi naša želja je, da se to ohrani, ker ravno preko te - takih pesmi in plesov spozna gledalec, da smo Pomurci, da smo Slovenci," je med drugim dejala Danica Kocet.

S po dvema pesmima so se predstavili: Tamburaška skupina KD Peter Dajnko, Črešnjevci (vodja: Danilo Banfi) - Vesela plesalka in Alte; Pevska skupina – Hiša sadeži družbe MS (Marjana Škrilec) – Ležij, ležij ravno polje in Po zemlji plaval vesne dih; Ljudski godci in pevci „Gomilički degaši“ (Slavica Nedelko) – Jes pa moja Micika in Nega lepšega; Veseli Prleki – etno skupina, Križevci pri Ljutomeru (Dragica Škarjot) - Prleški vasovalec in Šumijo gozdovi domači; Vokalni tri DU Rogašovci (Štefan Rožman) – Rože je na vrtu plela in Slavček; Folklorna skupina DU Črenšovci (Vera Zver) – Po zeleni trati in Sotiš polka; Pevska skupina DU Bakovci (Biserka Flegar) – Kam le čas beži in Venček ljudskih; Ljudske pevke upokojenke DU Črenšovci (Marjeta Lutar) – Slovenska krajina in Na šörkoj ravnici; Ljudske pevke DU Negova – Spodnji Ivanjci (Vlado Maguša) – Je živela deklica in Tam v Karpatski gori; Neman časa DU Rogašovci (Štefan Rožman) – Kak lepo je na ton svejti in Venček ljudskih; Pevci ljudskih pesmi DU Moravske Toplice (Marjeta Maučec) – Ge san edno deklo meo in Tan gori na brejgi; VIS Cbetje v jeseni – DU Tišina (Ema Vezjak): Dobro jütro ljubca moja in Tam na brvi sva sedela: Ljudski pevci – DU Grozdek Janežv Veh (Marta Kovačič): Danes daleč v kraju tujem in Zaplula je barčica moja; Ljudske pevke „Večernice“ DU Beltinci (Katica Tkalec) – Ena ptička priletela in Sijaj, sijaj bleda luna; Folklorna skupina DU Turnišče (Danica Kocet) – Trojka, Muzolin in Satiš – splet prekmurskih plesov.

etno-večer, gornja-radgona
M.V.
Etno večer v Gornji Radgoni

etno-večer gornja-radgona
Kaj zdaj berejo drugi