vestnik

V Gornji Radgoni so se s komemorativno svečanostjo spomnili padlih v vojnah

Maja Hajdinjak, 27. 10. 2023
Maja Hajdinjak
Komemorativna svečanost ob spomeniku NOB v Gornji Radgoni 2023.
Aktualno

Pred slovesnostjo so položili še vence in ikebane k spominskim obeležjem in nagrobnim spomenikom po občini

Občina Gornja Radgona je skupaj z Združenjem borcev za vrednote NOB Gornja Radgona tudi letos pripravila komemorativno svečanost pri spomeniku NOB na Partizanski cesti v Gornji Radgoni. Priložnostni govor je zbranim namenil podžupan Občine Gornja Radgona Miran Dokl, ki je spomnil na dogodke iz časa narodnoosvobodilnega boja in vojne za Slovenijo, ob tem pa poudaril, da srečanja in spominjanja ob spomenikih niso namenjena le temu, da se poklonimo vsem tistim, ki so s tem, ko so dali svoje življenje, nam omogočili življenje v svobodni in demokratični državi, ampak da nas spominjajo in opominjajo. »So spomin na vse, kar so ljudje naredili, da smo na Slovenskem mi gospodar, in opomin na to, kar se nikoli ne sme več ponoviti,« je med drugim povedal. 

komemoracija, gornja-radgona, spomenik-nob
Maja Hajdinjak
Komemorativna svečanost ob spomeniku NOB v Gornji Radgoni 2023.

Sledila je položitev ikebane k spomeniku, to je storil Boris Edšidt, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona. Pri spomeniku so nato simbolično prižgali tri sveče: rdečo je prižgala Mira Skok Korošec, predsednica krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB, v spomin na vse padle v narodnoosvobodilni borbi, modro v imenu vseh veteranov vojne za Slovenijo član Policijskega veteranskega društva Sever Stanko Sakovič, belo pa Silva Bračko, predsednica Rdečega križa Slovenije Območne zveze Gornja Radgona, v spomin žrtve prometnih nesreč. Vsak po eno svečo so nato še prižgali Milan Kuzmič iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Slavko Pelcl iz Policijskega veteranskega društva Sever in Bogdan Šajnovič v imenu Območnega združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona. Zbrani so se preminulim poklonili tudi z minuto molka. 

komemoracija, gornja-radgona, spomenik-nob
Maja Hajdinjak
Komemorativna svečanost ob spomeniku NOB v Gornji Radgoni 2023.

Dogodek so popestrile deklamacije učenk OŠ Gornja Radgona Ele Rovšnik, Lare Sabotin in Stele Korošak pod mentorstvom Tamare Kranjc Roškar.
komemoracija gornja-radgona spomenik-nob