vestnik

V Gornji Radgoni zaključili z gradbenimi deli, promet skozi novo krožišče že poteka

Maja Hajdinjak, 19. 8. 2022
Maja Hajdinjak
Ta teden ob krožišču potekajo še manjša zaključna dela, ki pa ne ovirajo prometa.
Aktualno

Končna vrednost investicije še ni znana

V Gornji Radgoni so prejšnji teden zaključili z gradbenimi deli v središču mesta, kjer je tako nastalo novo krožišče, in odstranili vso prometno signalizacijo za začasni prometni režim, ki je veljal v času gradnje. Dela je izvajalo podjetje GMW, d. o. o., iz Turjancev, ki ta teden izvaja še manjša zaključna dela.
Kot so sporočili z Občine Gornja Radgona, končna vrednost investicije še ni znana; ta bo znana na podlagi končnega obračuna med izvajalcem del in odgovornim nadzornikom Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), ki je tudi glavni investitor gradnje, v manjšem deležu pa kot soinvestitor nastopa tudi Občina Gornja Radgona. Pogodbena vrednost med DRSI in izvajalcem del GMW, d. o. o., je znašala 769.476,44 evra, od tega je sofinancerski delež Občine Gornja Radgona znašal 122.301,90 evra.

gornja-radgona, krožišče, gradnja
Maja Hajdinjak
Tako je bilo še v začetku prejšnjega tedna med gradnjo.

gornja-radgona, krožišče, gradnja
Maja Hajdinjak
Tako je bilo še v začetku prejšnjega tedna med gradnjo.

Istočasno z gradnjo krožišča se na površinah v središču mesta izvajajo tudi razna investicijsko vzdrževalna dela, in sicer se pohodne površine na pločnikih oblagajo z novim betonskim tlakovcem, na novo pa bo urejena tudi okolica spomenika NOB; vsa ta dela bodo dokončana predvidoma do konca meseca septembra 2022.
V sklopu investicije gradnje krožišča se izvaja tudi obnova kulturnega spomenika, kužnega znamenja, ki stoji v neposredni bližini krožišča. Izvajalec restavratorsko-konservatorskih del je Restavratorstvo Rus, s. p., iz Ptuja. Obnova spomenika, ki bo stala 12.000 evrov, bo zaključena najkasneje do konca septembra 2022.
Več o že izvedenih in načrtovanih investicijah v občini pa v naslednji številki Vestnika.
Zaradi drastičnega povečanja cen drugačna skulptura
Občina je pristopila k dejanski ureditvi in umestitvi skulpture v krožišče pri trgovskem centru Maximus, vendar v drugačni izvedbi od predvidene in že večkrat predstavljene javnosti.
Prvotna ideja je bila zasnovana na način, da bi v obstoječe krožišče umestili skulpturo, sestavljeno iz več plasti (nadstropij) iz lesenih plošč organskih amebičnih oblik, ki druga nad drugo prehajajo v vrh skulpture in s posnemanjem oblike gričev simbolizirajo značilno krajino Slovenskih goric.
Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Občini, so zaradi drastičnega povečanja cen materialov morali to prvotno zasnovo skulpture žal prilagoditi višini proračunske postavke za ta namen. Spremenjena idejna zasnova, katere avtorici sta Vera Šinko in Saša Bezjak, sedaj predvideva drugačno izvedbo skulpture – ta bo iz skale tonalit, v katero se bo vstavila kovinska spirala, ki predstavlja zlati rez. Zlati rez je najlepši in najbolj skladen odnos dveh različnih količin, ki ga najdemo tako v naravi kot tudi v človeku, so zapisali na Občini. Pred samo skulpturo, gledano iz smeri Avstrije, je predvidena postavitev kovinskega napisa GORNJA RADGONA. Skulptura in napis bosta osvetljena z vseh strani. Okrog skulpture se bo na enakomerni razdalji posadilo osem borovcev.
Vrednost vseh del znaša okoli 18.000 evrov, del sredstev pa je sofinanciran iz sredstev ESRR. Izvajalec, ki je z deli že pričel, je Gradbeništvo Kaučič, d. o. o., vsa dela pa se bodo zaključila predvidoma v sredini meseca septembra 2022.
Maja Hajdinjak
Izvedba skulpture v krožišču pri Maximusu bo prilagojena višini za to predvidenih sredstev.
gornja-radgona krožišče skulptura