vestnik

V gospodinjstvu imamo več kot 600 kg električne in elektronske opreme  

I.B., 13. 10. 2018
Andrej Petelins_ek
Na svetu se v letu 2018 proizvede 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij.
Aktualno

Na svetu se letno proizvede 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij, reciklira pa se jih le 20 odstotkov. 

Z namenom promocije pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo danes obeležujemo prvi mednarodni dan e-odpadkov. Pobudo za to je dala mednarodna organizacija WEEE forum - združenja shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi napravami. Ti želijo potrošnike spodbuditi k pravilni oddaji tovrstnih odpadkov, da bi povečali njihovo ponovno uporabo in reciklažo.



Na svetu se v letu 2018 proizvede 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij. Polovica od tega so računalniki, računalniški zasloni, prenosni telefoni, tablice, televizije in večje gospodinjske, grelne ter hladilne naprave. Reciklira se vsako leto le 20 % teh odpadkov, kar pomeni, da 40 milijonov ton starih odpadkov in odpadnih baterij letno konča na odlagališčih ali črnem trgu.

028e3fe7b90337dcbe45421969277960
Marko Vanovsek
Z mednarodnim dnem želijo potrošnike spodbuditi k pravilni oddaji tovrstnih odpadkov, da bi povečali njihovo ponovno uporabo in reciklažo.


"Mednarodni dan e-odpadkov je koristna pobuda, saj količina e-odpadkov stalno narašča, njihove sestavine pa so pomembne za proizvodnjo novih izdelkov ter posledično za zadovoljevanje povpraševanja potrošnikov po novih aparatih tudi v EU, ki je v svetu vodilna v recikliranju e-odpadkov, je uradno pravilno zbranih in recikliranih le 35 % e-odpadkov," je dejal Karmenu Vella, evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo. Direktor družbe ZEOS, ki je v Sloveniji nosilka aktivnosti ob tem mednarodnem dnevu, Emil Šehić pa dodaja: "Gospodinjstva so ključnega pomena za boljše upravljanje z e-odpadki in odpadnimi baterijami, zato si vsi sodelujoči želimo, da bi ta kampanja močno vplivala na njihove navade ločenega zbiranja in ravnanja s tovrstnimi odpadki."


"V Sloveniji v povprečju letno damo na trg preko 16 kilogramov električne in elektronske opreme, zberemo pa je nekaj več kot 6 kilogramov na prebivalca. Posledično se v povprečnem gospodinjstvu nahaja preko 600 kilogramov tovrstne opreme.Pomembno je, da takrat, ko ta oprema postane odslužena, ne konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali še huje na črnih odlegališčih, temveč da jo gospodinjstva oddajajo na zato primerna mesta. Le tako ohranjamo naravo in okolje, varujemo naravne surovine in skozi procese obdelave in recikliranje omogočamo nova delovna mesta. In z aktivnostmi kampanje v sklopu mednarodnega dneva e-odpadkov želimo doseči prav to," še dodaja Šehić.
Marko Vanovsek
Med e-odpadki prevladujejo računalniki, računalniški zasloni, prenosni telefoni, tablice, televizije in večje gospodinjske, grelne ter hladilne naprave.
mednarodni dan e-odpadkov