Na brodu na Muri točno na sredini Mure – da bi pokazali na povezovanje, kar je karta, na katero stavijo – sedem kulinaričnih ponudnikov iz celega Pomurja predstavilo svoj projekt: Gourmet over Mura (GOM). Gostilni Rajh, Šunkarni Kodila in Vinski kleti Marof, ki so z zgodbo o kulinaričnem in vinskem povezovanju Pomurja začeli pred nekaj leti se pridružujejo štirje novi ponudniki : Domačija Firbas iz Cogetinec, Pivovarna Bevog iz Gornje Radgone in Bad Radkersburga, Oljarna Kocbek iz Stare Gore in Steyer Vina iz Plitvice.
Vse skupaj je mišljeno kot kulinarični izlet, ki si ga lahko turist, gost – ali pa seveda kdo iz Pomurja – »kupi« tako, da pri enem od sedmih ponudnikov kupi vavčer. Obiskovalec si lahko kupi vavčerje enega, ali vseh sedmih ponudnikov, to je odvisno od njega in njegovega okusa in časa. Če kdo kupi vsaj tri, dobi 10 odstotni popust.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Glavni njihov namen, pravijo združeni kulinarični in vinski mojstri iz GOM, je gosta obdržati v pokrajini, da tukaj prenoči: »Naš namen je, da gost doživi kulinarično in vinsko zgodbo Pomurja v enem dnevu, ali pa si jo prenese v več dni; odvisno od njega.« Če pa mu slučajno zmanjka časa, da bi porabil vse vavčerje, pa se lahko vrne, saj ti ne potečejo. Vavčerje dosedanjih treh ponudnikov se seveda že da kupiti, vseh sedem pa bo na prodaj od ponedeljka na prej, kupiti se jih bo dalo pri vseh sedmih ponudnikih; prej ali slej pa tudi na spletu in v turističnih agencijah.
Kaj gost za vavčer dobi? Odvisno, pravi Tanja Pintarič iz Gostilne Rajh, pri njih recimo meni s štirimi hodi, v Šunkarni Kodila ogled šunkarne in degustacija šunke, v Vinski hiši Marof pripravijo vinsko degustacijo in ogled hiše, podobno je v Vinarstvu Steyer. Na Domačiji Firbas pripravijo domač narezek, gibanco in ogled kmetije, pri Bevogu degustacijo, prav tako v Oljarni Kocbek. Povsod gostu tudi razložijo, kako poteka njihovo delo.
Tanja Pintarič: »Zgodbo smo zastavili tako, da, ko gost kupi vavčer, za to pri vseh ponudnikih dobi hrano, pijačo in doživetje in mu ni potrebno nič doplačevati.«
Nocoj vsi omenjeni ponudniki na dvorišču soboškega gradu pripravljajo Gourmet over Mura party, ki se bo, kot že po tradiciji, na nek način nadaljeval v soboto, na devetem festivalu prekmurske gibanice in šunke.