vestnik

V igri za Slovenko leta dve Pomurki

Vestnik.si, 12. 12. 2023
Mateja J. Potočnik
Enajstih izrednih žensk z najrazličnejših področij, in ena od njih bo 24. februarja postala nova Slovenka leta.
Aktualno

Revija Jana tudi letos pripravlja izbor Slovenke leta 2023.

Sestavili so seznam enajstih imen, enajstih žensk z najrazličnejših področij in ena od njih bo 24. februarja postala Slovenka leta. "Vsaka od njih si zasluži naslov, a dobi ga lahko samo ena, zato smo veseli, da nam je ni treba izbrati, to boste namreč storili vi," so sporočili. 

Med kandidatkami sta tudi dve Pomurki, in sicer Tanja Bagar in Mateja Zver

Tanja Bagar je mikrobiologinja, soustanoviteljica in direktorica mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA. Z vsem svojim bitjem se zavzema, da bi se konoplja v sklopu uradne medicine uveljavila kot ena od možnosti zdravljenja. Po vsej Evropi predava o njenih zdravilnih učinkih, je pobudnica prve ambulante za kanabinoide v Sloveniji, uvedla je tudi prvi predmet o uporabi konoplje v medicini za študente zdravstvenih ved. Njeno drugo področje delovanja je skrb za zdravo okolje. Ukvarja se z novimi tehnologijami predelave odpadkov in ekoremediacijami, ki onesnažena tla in vodo spremenijo v biotsko pestre ter zdrave ekosisteme. Tanjin življenjski cilj je vzpostaviti ravnovesje tako v okolju kot v ljudeh. Njeno delo je velikokrat nerazumljeno, a pri njem odločno vztraja. »Ko enkrat vidiš učinke konoplje pri bolnikih ali pa učinke ekoremediacije na onesnaženo okolje, preprosto veš, da delaš prav.«



Mateja Zver je ena naših najboljših nogometašic, dolgoletna članica in kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki je za državni grb prvič nastopila s komaj 14. leti. Da v najpomembnejšem športu na zemeljski obli za ženske ni tako dobro poskrbljeno kot za njihove moške kolege, je bolj ali manj jasno. Vendar pa to ne pomeni, da se je treba s tem sprijazniti. In Mateja Zver se je kot prvopodpisana skupaj s 30 soigralkami v slovenski ženski nogometni reprezentanci v javnem pismu odločno uprla diskriminaciji in seksizmu ter opozorila na zaostajanje pri razvoju in nedopustne strokovne napake. Dosegle so ne samo odstop selektorja, temveč tudi mlajšim generacijam športnic pokazale, da je treba namesto tihega trpljenja povzdigniti glas in se postaviti zase, za spremembe na bolje.

Ostale kandidatke so Ivana Djilas, Jožica Frigelj, Marjanca Jemec Božič, Romana Lesjak, Masayah, Ana Petrič, Maja Plaz, Marija Vegelj Pirc in Karmen W. Švegl. 

Glasovanje poteka do vključno 20. februarja prihodnje leto, glas pa lahko oddate preko kupona iz Jane ali katere od drugih izdaj skupine, ali preko https://slovenkaleta.si/.

slovenka-leta jana izbor mateja-zver tanja-bagar