Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta pripravila že 11. ocenjevanje prekmurskih špricerjev, ki je potekalo v Vinogradniškem centru Goričko v Ivanovcih. Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota kot predstavnik stroke, Štefan Železen kot predstavnik potrošnikov, Marjan Marič kot predstavnik gostincev, Vlado Smodiš kot predstavnik turističnih kmetij in Ladislav Gjörek kot predstavnik vinogradniških društev Prekmurja, je ocenjevalo 35 vzorcev vin, ki zalagajo 97 lokalov v Prekmurju.
Preberite še
Odpri v novem zavihku![Žetev pšenice, ki se je letos zaradi zgodnejše vegetacije začela 10 do 14 dni prej kot običajno, se je pred dobrim tednom in pol sklenila tudi v Pomurju, večina kmetov pa je v tem času z njiv pospravila tudi ostanke po žetvi.](http://cdn.kme.si/public/images-cache/810xX/2023/07/13/9bdb0d1eba10a354af93902f6f6fbe35/66a33b23a5b4b/9bdb0d1eba10a354af93902f6f6fbe35.jpeg)
(ŽETEV) Izguba na hektar višja od tristo evrov, a nižja kot lani
Trend nizkih odkupnih cen bo povzročil dodatno krčenje površin, posejanih s krušno pšenico.
Komisija je poleg barve in okusa ocenjevala tudi muziranje oziroma sproščanje mehurčkov, kot je pojasnil predsednik komisije Ernest Novak, pa so vina letnika 2019 dobra. "Letnik ni tako aromatičen, vendar pri špricerju ne zahtevamo preveč intenzivne arome. Tudi kisline so nekoliko višje."
Deset najboljše ocenjenih vzorcev je nato vsak član komisije na podlagi primerjalne pokušnje razvrstil od prvega do desetega mesta. Uradni rezultati ocenjevanja bodo znani jutri.
Pravi prekmurski špricer sestavlja en deciliter vina, po navadi gre za suha vina, in en deciliter mineralne vode iz vrelca Petanjci. Primerna temperatura špricerja se giblje med 8 in 12 stopinjami.
Kot je pojasnil Ernest Novak, se vino meša z mineralno vodo zato, da se zniša stopnja alkohola.