vestnik

V javnosti razburja nov primer trpinčenja živali

M.V., 19. 4. 2019
Društvo Za Zaščito Konjev
Aktualno

Pristojna inšpekcija je prijavo dobila s strani policije, opravila pregled in tudi ukrepala. Konja so zaradi slabega stanja uspavali, bike pa odvzeli in so v začasni oskrbi.

Kot so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je inšpekcija uprave po prijavi policije o domnevnem mučenju in zanemarjanju živali na gospodarstvu v okolici Trebnjega opravila pregled pri dotičnem kmetu, poroča STA.


"Zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje že naslednji dan. Potrebno je bilo organizirati novo nastanitev za živali, prevoz živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco," so pojasnili in dodali: "V obravnavanem primeru je zatajil imetnik živali, saj so vsi imetniki živali dolžni odgovorno poskrbeti za dobrobit živali." Ob tem so pojasnili, da je pristojnost uradnega veterinarja začasno ali trajno odvzeti žival in prepovedati stike dosedanjemu skrbniku živali, če je to potrebno za zaščito živali v primeru kršitve določb zakona o zaščiti živali, še poročajo.

a9289f367c41d6e5bfee144a11e05b75
Društvo Za Zaščito Konjev


Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo. "Konja s tega gospodarstva je bilo potrebno uspavati, ker bi zdravljenje poškodb povzročalo nepotrebno dodatno trpljenje živali. Biki, ki so bili odvzeti, pa so v začasni oskrbi imetnika in veterinarjev," so navedli na upravi in dodali, da imetnik omenjenih živali doslej ni bil obravnavan v inšpekcijskih zadevah.

50297fcd65dd0f4d39685d268029b145
Društvo Za Zaščito Konjev


"Konja žal ni bilo mogoče rešiti, revež po prihodu iz hleva ni več mogel stati in kljub vsem naporom, da bi ga nekako spravili na prikolico in odpeljali, se je ulegel, vdal v usodo in na koncu po nalogu inšpekcije bil tudi uspavan. Dobesedno je bil izkopan iz dreka, saj ga je bilo nemogoče spraviti skozi vrata. Iztrebki so bili natlačeni do 1,20 metra visoko," so pojasnili na Društvu za zaščito konjev, ki bi moralo konja dobiti v oskrbo. Po pojasnilih društva jih je groza čakala v hlevu, polnem bikov, še poroča STA. "Ti so stali v svojih iztrebkih in urinu dobesedno do trebuha in gnili pri živem telesu. Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje," so navedli in izrazili kritiko tako do sosedov, ki da so vedeli, kaj se dogaja, a tega niso prijavili, kot do veterinarjev, ki naj bi vedeli, kaj se po hlevih dogaja.

4fcd35fcafe3f8d113d8eabef626d4d3
Društvo Za Zaščito Konjev



0f2d11d52ac2eb4743b161c221a4892c
Društvo Za Zaščito Konjev

trpinčenje živali