vestnik

V kabini tovornjaka na avtocestnem počivališču izsledili pogrešano mladoletnico. Je Pomurje koridor za trgovino z ljudmi?

Andrej Bedek, 25. 3. 2024
Jure Kljajić
Kaj vse se ponoči dogaja na pomurskih avtocestnih postajališčih?
Aktualno

Organizirane združbe vozijo dekleta od enega do drugega avtocestnega postajališča.

Primer mladoletnega dekleta, tuje državljanke, ki so jo pretekli teden policisti in kriminalisti soboške policijske uprave izsledili v kabini tovornjaka s tujimi registrskimi oznakami na enem od avtocestnih mejnih prehodov z Madžarsko in za katero je bilo v njeni domovini razpisano iskanje, saj je veljala za pogrešano, je odprl več vprašanj, povezanih z dlje časa trajajočimi ugibanji o zlorabi prostitucije in trgovini z ljudmi v Pomurju.

Za začetek pojasnimo. O zlorabi prostitucije bi lahko govorili, če je v tem primeru tovornjakar zaradi zaslužka sodeloval pri prostituciji mladoletnice. Če pa je v tem primeru šlo za novačenje tujke, stare manj kot 18 let, zaradi izkoriščanja prostitucije, je to trgovina z ljudmi.

Še eno pojasnilo: Slovenija je pred 21 leti prostitucijo dekriminalizirala, kar pomeni, da prostitutke in prostituti niso preganjani, so pa preganjani tisti, ki prostitucijo zlorabljajo, denimo zvodniki ali trgovci z ljudmi. Kazniva dejanja, povezana z izkoriščanjem prostitucije, je sicer zelo težko dokazati. Postopki so namreč zapleteni, mnoge vpletene se same ne prepoznajo kot žrtve, v preiskavah ne želijo sodelovati. A kriminalne združbe dobro vedo, za kako dobičkonosen posel gre, in se nenehno prilagajajo spremembam.

Na naša vprašanja o omenjenem primeru in pojavnosti problematike, povezane s prostitucijo in morebitno trgovino z ljudmi ob avtocesti v Pomurju, Suzana Rauš, uradna govorka soboške policijske uprave, skopo odgovarja: »Na pomurski avtocesti takšnih kaznivih dejanj nismo obravnavali.« Pa vendar.

simbolična, tovornjakar, belo-blago, prositucija, ugrabitev, spolne-zlorabe, postajališče
vestnik.si
Po podatkih Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave Murska Sobota, so od leta 2015 do danes obravnavali dve kaznivi dejanji zlorabe prostitucije in pet kaznivih dejanj zaradi trgovine z ljudmi.

»Solo prodajalke«

Je pokrajina ob reki Muri, ki velja bolj ali manj za tranzitno regijo, vseeno na radarju kriminalnih združb, ki služijo denar z zlorabo prostitucije? »Da,« za Vestnik odgovarja Zoran Kuhanec, nekdanji uslužbenec kriminalistične policije, ki danes deluje na področju zasebnega varovanja in detektivske dejavnosti. Nadaljuje: »V primeru organiziranih združb se dogaja, da prostitutke oziroma žrtve nekdo pripelje na eno od avtocestnih postajališč, potem pa po opravljeni storitvi, govorim v narekovajih, dekleta s kombijem pobere in odpelje na drugo postajališče. Po navadi se kriminalna združba o tem, kje ponujati te storitve, če se smem tako izraziti, dogovori vnaprej. Tako imenovane solo prodajalke pa se pripeljejo same do postajališč in tam ponujajo spolne odnose za denar.«

Vir iz krogov blizu policijskih vrst, s katerim smo za potrebe članka še govorili ob Kuhancu, pravi, da ni nobena skrivnost, da služi avtocestna povezava med Barcelono in Kijevom, kjer avtocesta skozi Pomurje sicer velja za ozko grlo zaradi policijskih kontrol, tudi kot tranzitna pot za trgovino z ljudmi ter za potrebe prostitucije. »Odprava rednih policijskih kontrol na meji je tej dejavnosti dala le pospešek.« V uvodu opisani primer so modrouniformiranci odkrili povsem naključno.

Zoran Kuhanec nadaljuje, da pri ponujanju spolnih odnosov za denar na avtocestnih postajališčih v Pomurju in drugod ne gre za elitno obliko prostitucije, »ampak za najnižje rangirano obliko iz potrebe po preživetju posameznika, ki se sam prodaja ali pa je žrtev organizirane prisilne prostitucije«. Tisti, ki sam prodaja svoje telo, je v to primoran zaradi preživetja, poudarja zasebni detektiv, in v večini primerov gre za državljanke in državljane Slovenije. »Za organizirano obliko prostitucije, ki jo izvajajo predvsem tujci, in ko govorimo o kaznivih dejanjih, pa so v ozadju tuje kriminalne združbe.«

simbolična, tovornjakar, belo-blago, prositucija, ugrabitev, spolne-zlorabe, postajališče
vestnik.si
Po podatkih Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave Murska Sobota, so od leta 2015 do danes obravnavali dve kaznivi dejanji zlorabe prostitucije in pet kaznivih dejanj zaradi trgovine z ljudmi.

Tovrstne združbe ničesar ne prepuščajo naključju, saj je posredi njihov zaslužek, pravi zasebni detektiv. »A do sedaj razen manjših obračunov s strankami res ni bilo zaznati česa hudega. Če že, se je to zgodilo brez vpletanja lokalnih oblasti ali policije. To, kar se v povezavi s to problematiko dogaja na avtocestnih postajališčih v Pomurju, pa tudi kaže, da gre za dogovorjene aktivnosti kriminalnih združb iz Slovenije in tujine med Pincami in Sežano oziroma Koprom,« še razlaga Zoran Kuhanec.  

Konec »posla« z zapornicami

Po pripovedovanju našega vira je bila ena od točk na pomurskem avtocestnem kraku, kjer so prodajalke ljubezni predvsem v lastni režiji ponujale svoje telo, nekdanje avtocestno postajališče Dolinsko v smeri Murske Sobote.

Po besedah vira je šlo za ženske iz dveh bližnjih naselij, tovrstna dejavnost pa je »prenehala« takrat, ko je Dolinsko zaradi svoje lege ob vstopu v državo leta 2015 postalo nadzorna točka za kontrolne organe, in ne več malo počivališče. Ker je postajališče danes zaprto z zapornicami, se tam vozniki tovornih vozil več ne morejo ustavljati.



Policijska uprava Murska Sobota je na enega od preteklih nadzorov povabila predstavnike medijev in avtor besedila je sam prisostvoval preverjanju vozil na točki. Policisti so med drugim preverili osebno vozilo starejšega letnika, v katerem so se peljale štiri ženske. Na vprašanje, kakšen je njihov cilj, so odgovorile, da potujejo na kongres v Trst in da so finančne svetovalke. Ko so policisti opravili vizualni pregled notranjosti vozila, jih je zbodla na videz za mnoge nepomembna podrobnost. V avtomobilu ni bilo nobene prtljage, zgolj kozmetične torbice.

»Verjamem, da so moji nekdanji kolegi s tem seznanjeni in imajo podatke o tem, kaj se dogaja na področju, o katerem ste me spraševali. Res je sicer, da kakšnih velikih policijskih aktivnosti na tem področju na pomurski avtocesti nisem zaznal. Ker pa zaupam nekdanjim kolegom, sem prepričan, da imajo podatke o tem, in na podlagi teh podatkov bodo nedvomno ustrezno ukrepali,« še pravi Zoran Kuhanec, dober poznavalec varnostne problematike v Pomurju.

simbolična, postajališče-za-tovorna-vozila, tovornjake, tovornjak, parkirišče, prevozništvo
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

V desetih letih sedem kaznivih dejanj

Trgovina z ljudmi je fenomen, ki se pojavlja v vseh delih sodobne družbe, postaja strukturni element nekaterih gospodarskih panog, predvsem pa grobo posega v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznika, ki postane žrtev takega trgovanja oziroma izkoriščanja. Kot poroča slovenska policija, gre najpogosteje za trgovino z ženskami in otroki, z namenom spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja.

Cilj trgovine z ljudmi je tudi prisilno služabništvo, prisilno izkoriščanje delovne sile, prisilno beračenje, trgovina s človeškimi organi in podobno.

Po podatkih Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave Murska Sobota, so od leta 2015 do danes obravnavali dve kaznivi dejanji zlorabe prostitucije in pet kaznivih dejanj zaradi trgovine z ljudmi.

Stalno vpeta v družbo

Dejstvo je, da je prostitucija stalno vpeta v našo družbo, pravijo v Društvu Ključ, ki se bori proti trgovanju z ljudmi. Marca 2023 so Slovenijo pretresli rezultati raziskave njihovega društva, ki so pokazali, da so v prostitucijo vpleteni tudi številni mladostniki. Gre sploh za prvo raziskavo, ki analizira omenjeno problematiko v Sloveniji. Mladi pa niso edini, ki se ukvarjajo s prostitucijo v Sloveniji.

Po oceni predsednice Društva Ključ Polone Kovač je takih oseb med 1000 in 3000. Po njenem mnenju gre pri prostituciji za eno največjih zlorab žensk v zgodovini, ki bi jim morali posvetiti dodatno pozornost. »Najpogostejši razlogi za to, da so osebe izkoriščene v prostituciji, so tisti, ki so pripravljeni kupovati spolnost brez konsenza, vršiti nad njimi različne oblike nasilja in se okoriščati z njihovimi stiskami,« je bila na predstavitvi rezultatov raziskave kritična Kovačeva.

Med drugim v Društvu Ključ želijo, da se trgovina z ljudmi z namenom prostitucije in drugih spolnih zlorab v Sloveniji začne prepoznavati, kot je to opisano v mednarodnih pogodbah in kazenskem zakoniku, »ne pa se prepuščati pretirani družbeni tolerantnosti do prostitucije,« še poudarja Kovačeva.

pomurje avtocesta počivališče trgovina-z-ljudmi