vestnik

(NEZAUPNICA) Opozicija želi zopet "normalno državo". Janša: To je zapravljanje časa in davkoplačevalskega denarja

STA, Vestnik, 15. 2. 2021
STA
Janša je prepričan, da je aktualna vlada naredila bistveno več od prejšnje.
Aktualno

Poslanke in poslanci državnega zbora na današnji izredni seji razpravljajo in odločajo o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem kot kandidatom za predsednika vlade. Za uspeh nezaupnice vladi Janeza Janše, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS, je potrebnih 46 glasov. Glasovanje se obeta v poznih večernih urah.

Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je ob prihodu na izredno sejo DZ o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa najmanj na 43 glasov. Erjavec poudarja, da je za uspeh bistveno doseči 46 poslanskih glasov. Če jih ne bo, bo po njegovih besedah pomenilo, da so se poslanci odločili za nadaljevanje aktualne politike. Kot je dejal, bodo danes razpravljali o tem, kam naj gre Slovenija. "Danes imajo poslanci priložnost, da morda spremenimo to pot. Bomo videli, kaj bo prinesla razprava in kaj glasovanje," je pred sejo povedal Erjavec. Izpostavil je, da bo nova vlada krepila zaupanje v vse tri veje oblasti, v stroko in v znanstveno dokazana dognanja. Politika nove vlade bo usmerjena v krepitev zaupanja državljanov, njen cilj pa bo "narediti Slovenijo zopet normalno državo".

karl erjavec
Bobo
Karl Erjavec v DZ

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je med drugim odgovoril na obtožbe, da je v času epidemije neodgovorno rušiti vlado. "Obratno je. Prav zaradi epidemije, ki je vlada ne zna ali noče zajeziti, je konstruktivna nezaupnica odgovorno ravnanje. In prav zaradi krize, ki jo vlada razume kot alibi za lastno preživetje, je menjava nujna," je opozoril. Poleg tega epidemija ne bi smela biti krinka za ekscese oblasti, a jo aktualna vlada razume prav v tej luči. "Pod plaščem izrednih razmer, ki se jih je najprej oklenila, nato pa polagoma ustvarjala, se loteva frontalnih obračunov z domala vsemi sistemi in podsistemi."

Koordinator Levice Luka Mesec je medtem opozoril na sovraštvo, ki uničuje družbo. "Slovenija še nikoli ni bila tako sprta, tako razdeljena in v takem kaosu, da se ljudje ne morejo več niti strinjati, ali je danes nebo zunaj modro ali rumeno," je poudaril. Drugi znak za alarm bi moralo biti po njegovih besedah dejstvo, da je pravna pravna država tako rekoč suspendirana, tretji znak pa, da v tej vladi nihče več za nič ne odgovarja.

Koalicija zavrača očitke in opoziciji očita, da epidemijo izrabljajo za politični boj

Predstavniki koalicije in SNS so zavrnili očitke strank KUL, da se aktualna vlada ni ustrezno spopadla z epidemijo covida-19. Izpostavili so številne ukrepe, ki jih je vlada sprejela, predlagateljem pa očitali, da epidemijo izrabljajo za politični boj za oblast. Danijel Krivec (SDS) je med drugim zavrnil očitke, da se v času aktualne vlade kršijo temeljna načela ustavne ureditve. Izpostavil je, da se demokracija pod to vlado po dolgem času spet krepi. Prav tako se po njegovih besedah krepi socialna država. Pri tem je naštel več ukrepov v protikoronskih zakonih.

Premier Janez Janša je predlagateljem konstruktivne nezaupnice iz KUL na seji DZ dejal, da zapravljajo čas in denar davkoplačevalcev. Prepričan je, da je aktualna vlada naredila bistveno več od prejšnje, in to v bistveno krajšem času in težjih pogojih pandemije. "Slovenski državljani to vedo, tudi čutijo v žepih," je prepričan.

Glede očitkov o nespoštovanju demokracije je dejal, da je bil indeks demokracije v Sloveniji v času, ko je on vodil vlado, višje kot takrat, ko so vlade vodili premierji iz strank, ki so predlagateljice konstruktivne nezaupnice. Aktualnemu kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu pa je očital, da je od vseh predsednikov strank v KUL na parlamentarnih volitvah dobil najmanj glasov, čeprav je takrat kandidiral kot dolgoletni minister. Predlagateljem je očital nagajanje. Ob tem pa dodal: "Se bomo pač še enkrat prešteli, nobenega problema." Med drugim je Janša odgovoril tudi na očitke o neučinkovitem spopadu zoper pandemijo covida-19. Pojasnil je, da je delež umrlih med okuženimi s covidom-19 v Sloveniji, ki jih je bilo v drugem valu veliko, ne glede na vse težave v slovenskem zdravstvu, ki niso nastale čez noč, boljši kot v nekaterih jedrnih državah EU. Razlog za veliko umrlih s covidom-19 pa je po njegovem tudi v tem, da ima Slovenija osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, in v premajhnem številu domov za starejše, v veliko njih pa je standard slab. "In tam je bil davek največji," je dodal premier.

Izredna seja se bo zaključila v poznih urah.

dz koalicija nezaupnica vlada