vestnik

V koalicijskih strankah prihodnji teden še premisleki o predsedniških kandidatih

STA, 12. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
Marta Kos
Aktualno

Vlada Roberta Goloba je ta teden obeležila sto dni dela, pogledi koalicijskih strank pa so že usmerjeni v jesen, ko jih ob izzivih draginje med drugim čakajo lokalne in predsedniške volitve. Nobena izmed strank koalicije sicer za zdaj svojega kandidata nima, a bodo premisleki o predsedniški kandidatih v prihodnjem tednu v strankah še tekli.

Svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda bo prihodnji teden po odstopu njihove kandidatke Marte Kos od kandidature razpravljal o nadaljnjih korakih stranke v predsedniški tekmi. Minuli teden je sicer o tem že razpravljal izvršni odbor stranke, ki je sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata. Ob tem so si po besedah premierja in predsednika stranke Goloba vzeli 14 dni časa, da razmislijo, katerega od preostalih kandidatov bodo podprli. Odločitev stranke bo po napovedih znana najkasneje v drugi polovici prihodnjega tedna.



Takrat bi utegnili biti bližje imenu predsedniškega kandidata tudi v Levici, iz katere so v tem tednu sporočili, da bodo v boj za predsednika republike poslali svojega kandidata. Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko. V stranki sicer za zdaj uradno tečejo postopki evidentiranja kandidatov, med možnimi kandidati pa se je do zdaj v medijih omenjalo vodjo poslancev Mateja Tašnerja Vatovca in poslanca Miho Kordiša.



V SD so medtem že pred časom sprejeli odločitev, da se v predsedniško tekmo ne bodo podali aktivno. A ta odločitev, kot kaže, še ni povsem zapečatena. "Glede predsedniških volitev ne bom nič dokončnega rekla, ker še ni treba nič dokončnega reči," je v četrtek na dogodku ob stotem dnevu vlade dejala predsednica stranke Tanja Fajon.

Kot je spomnila fajonova, so Socialni demokrati sklep predsedstva stranke jasno sporočili, in sicer, da "v tem trenutku nimamo svojega kandidata in da ne podpiramo nobenega izmed obstoječih kandidatov". So pa po njenih besedah postopki še odprti, pogovori potekajo, čas pa bo pokazal, kakšna bo končna odločitev. "Je pa tudi danes izbira že dovolj dobra, da marsikdo v naši stranki podpira kakšnega kandidata na terenu," je še dodala.

volitve predsednik republika kandidati stranke koalicija
Kaj zdaj berejo drugi