vestnik

V Kobilju energetska sanacija šole, pouk poteka v nadomestnih prostorih

Majda Horvat, 9. 10. 2020
Nataša Juhnov
Ravnateljica Ludvika Gjerek je povedala, da na nadomestnih lokacijah ničesar ne pogrešajo.
Aktualno

Obnovitvena dela bodo končana konec oktobra. Zdaj je 39 učencev in 17 otrok v vrtcu v prostorih Centra za izvajanje kulturnih dejavnosti in Telehiši.

Septembra se je začela energetska sanacija osnovnošolskega poslopja s telovadnico in vrtcem na Kobilju, končana bo predvidoma konec oktobra. Prostori šole so prazni, pouk za 39 učencev in varstvo 17 otrok v vrtcu potekata v prostorih Centra za izvajanje kulturnih dejavnosti in v Telehiši, športna vzgoja pa v novem športno-medgeneracijskem centru na Kobilju. »Poskrbeli smo, da sta zagotovljena varnost otrok in učiteljev ter nemoteno izvajanje učnega procesa,« poudarjajo na občini. Pojasnjujejo še, da del ni bilo mogoče izvesti med počitnicami, kakor je bilo sprva načrtovano, saj so se postopki dogovarjanja s ponudniki zavlekli, s tem pa tudi podpisi pogodb med partnerji.

Pouk poteka nemoteno


Ravnateljica šole Ludvika Gjerek je povedala, da so med počitnicami pospravili stvari in se konec avgusta preselili v nadomestne prostore. »Tu ničesar ne pogrešajo. Prostora je dovolj, saj pri nas pouk poteka kombinirano, na obeh lokacijah pa imamo zagotovljeno tudi dodatno učilnico, tako da lahko delo poteka nemoteno,« še pove Gjerekova. Zagotovili so si tudi internetno povezavo, preselili delavnico za tehnični pouk, manjšo kuhinjo za gospodinjski pouk pa imajo v Ritlopovi domačiji. Vrtec je zdaj v kulturni dvorani.

kobiljesola
Arhiv občine
Septembra se je začela energetska sanacija šole na Kobilju. Foto arhiv občine

Vrednost celotnega projekta 2,6 milijona evrov
Energetska sanacija šole je del skupnega projekta treh partneric – občin Veržej, Radenci in Kobilje. Skupna vrednost je nekaj več kot 2,6 milijona evrov, projekt pa bo izveden v javno-zasebnem partnerstvu. Občine bodo denar za obnovo šolskih in športnih objektov pridobile od evropskega kohezijskega sklada skupaj z obveznim prispevkom Slovenije, vložkom zasebnega vlagatelja ter lastnim deležem. Skupni je bil tudi javni razpis za podelitev koncesije za energetsko pogodbeništvo, in sicer za celovito energetsko obnovo objektov OŠ Veržej, Vzgojnega doma Veržej, OŠ Kobilje in športne dvorane Radenci. Izbrani ponudnik je družba Esotech iz Velenja. Osnovni princip financiranja in s tem vračanja sredstev zasebnega kapitala je poplačilo naložbe v energetsko učinkovitost od prihrankov stroškov za energijo.

Na Kobilju 458 tisoč evrov
Investicijska vrednost izvedenih del na Kobilju je 458 tisoč evrov, od tega bo nepovratnih sredstev iz evropskega kohezijskega sklada dobrih 166 tisoč, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo 60 tisoč evrov, vložek koncesionarja pa je skoraj 202 tisoč evrov. Razliko v višini 29 tisoč evrov bo zagotovila občina iz proračuna. Sanacija zajema celovito energetsko obnovo objekta – zamenjavo stavbnega pohištva, toplotno izolacijo zunanjih sten in podstrešja, zamenjavo primarnega energetskega sistema in energenta.

kobilje ludvika-gjerek