vestnik

V košarici mest tudi pomurski kraji

I.B., 11. 2. 2020
Nataša Juhnov
V košarici mest za tudi Lendava.
Aktualno

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu Evropske unije. Vlada se je odločila, da bo to imelo več dolgoročnih pozitivnih učinkov v lokalnih skupnostih, turizmu in gospodarstvu, zato je nastala košarica mest, ki je namenjena vsesplošni promociji Slovenije.

Dogodki prihodnje leto tako ne bodo potekali le na Brdu pri Kranju, pač pa tudi drugod po Sloveniji, med drugim tudi v Pomurju. Na Brdu bodo potekala srečanja na ministrski ravni, druga srečanja pa bodo po drugih lokacijah, saj si vlada želi, da predsedovanje občutijo tudi Slovenci in Slovenke. Obenem bo to tudi priložnost za predstavitev predsedujoče države in njene kulture, naravne dediščine, značilnosti in danosti. Projektna skupina je tako v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pripravila tako imenovano košarico mest, ki je namenjena gospodarski, turistični, znanstveni in drugim vidikom promocije. 

Kot pravi projektna skupina, zasnova košarice mest upošteva štiri makrodestinacije, kot jih povzema Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 in razlikuje med vodilnimi in spremljevalnimi destinacijami. Te makrodestinacije so Alpska, Mediteranska, Termalno-Panonska Slovenija ter Ljubljana in osrednja Slovenija. Ključno merilo za opredelitev vodilnih destinacij so bile nastanitvene in konferenčne zmogljivosti v mestih, medtem ko bodo spremljevalne zagotavljale spremljevalni program, katerega sestavni deli bodo naravna in kulturna dediščina/znamenitosti, kulturni program, promocijski program in gospodarsko-znanstveni program.

košarica mest, predsedovanje eu
Vestnik.si
V košarici mest je tudi nekaj pomurskih krajev.

V predstavitvi Termalno-Panonske Slovenije so od pomurskih krajev v košarici mest zajete Moravske Toplice in Radenci z okolico, Lendava, Razkrižje, Grad in Murska Sobota. Projektanti so v publikaciji navedli tradicionalne dogodke, ki potekajo v tistem obdobju, od Festivala Fronta, Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina v Ljutomeru, Mednarodnega folklornega festivala v Beltincih, Festivala Vinarium, Bogračfesta in druge. Obenem pa so v njem opisi uspešnih podjetij iz vsakega okolja, naštete so stavbna in sakralna dediščina, razstave v muzejih in galerijah, naravne znamenitosti, omenjeni so posveti, ki bodo organizirani na različnih področjih ter naštet promocijski program. 

košarica-mest predsedovanje-svetu-eu termalno-panonska-slovenija