vestnik

V Križevcih pripravili Slavičev večer, posvečen 60-letnici šolske zgradbe

Vestnik.si, S. D., 8. 9. 2023
Nada Vajs Vidnar
23. Slavičev večer v Križevcih.
Aktualno

V sklopu občinskega praznika Občine Križevci je prvo sredo v septembru potekal tradicionalni Slavičev večer. Posvečen je bil 60-letnici nove osnovnošolske zgradbe, naslovili pa so ga OŠ Križevci - iz preteklosti v prihodnost.

Na prireditvi, ki je posvečena spominu na rojaka Matijo Slaviča, duhovnika, prevajalca svetega pisma in pomembnega udeleženca Pariške mirovne konference leta 1919, organizatorji vsako leto predstavijo posameznike ali organizacije, ki so se v zadnjem letu izkazale s posebnimi dosežki, ali ki stalno prispevajo k dobrobiti v svojem okolju. Letos je bila tako na vrsti šolska zgradba, ki je vrata prvič odprla 1. septembra leta 1963. 

Uvodoma je zbrane goste, bivše in sedanje učitelje, in obiskovalce nagovorila predsednica Kulturnega društva Silva Duh, ki je izpostavila pomen kvalitetnega šolstva v naših krajih, pomen vzgoje in učenja socialnih veščin za razvoj otrok v zdrave, izoblikovane in odgovorne osebnosti.

23
Nada Vajs Vidnar
23. Slavičev večer v Križevcih.

Učenka Mojca Črček, ki je povezovala program, je v začetku povabila k besedi župana Branka Slavinca, ki je poudaril pomen šole za občino, njene dosežke, prizadevanja učiteljev za učencem prijazno šolo in za oblikovanje njihovih osebnosti. Razvoj in nivo, ki smo ga dosegli v zadnjih desetletjih, nas lahko navdaja s ponosom in zato smo hvaležni vsem, ki so in še poučujejo na osnovni šoli, vsem ostalim zaposlenim in sedanji ravnateljici ter bivšim ravnateljem. Slavinec je ravnateljici Vasiliji Stolnik podelil zahvalo Občine Križevci, ona pa je prav tako spregovorila o delu in trudu sodelavcev ter se zahvalila občini za sodelovanje.

23
Nada Vajs Vidnar
23. Slavičev večer v Križevcih.

Program so pripravile učiteljice in učitelji osnovne šole. V njem so nastopili mladinski pevski zbor LA-TI-DO pod vodstvom Renate Mikl, godalni trio bivših učenk osnovne šole, učenca 9. razreda z recitacijo in otroci 4. razreda z igro in plesom. Na šoli so posnelipetminutne intervjuje z bivšima ravnateljema, z Marjanom Topolnikom, ki je bil ravnatelj kar 22 let in Lidijo Koroša, ki je bila ravnateljica sedaj let ter sedanjo ravnateljico, ki vodi šolo osem let. Intervjuje so si zbrani ogledali na platnu. Vsak je spregovoril o stvareh, ki so najbolj zaznamovale njihovo obdobje in o razvoju programov in napredkih, ki so jih dosegli v tistem času.

23
Nada Vajs Vidnar
23. Slavičev večer v Križevcih.

Silva Duh je na koncu še enkrat poudarila pomen tkanja prijateljstev v času osnovne šole in o vplivu ter vzorih, ki jih imajo učitelji na otroke v zrelih letih. Vsem bivšim in sedanjim učiteljem se je zahvalila za znanje, ki so ga posredovali, za ljubezen, ki so jo dali otrokom in za potrpežljivost, ki je potrebna pri njihovem delu. Topolnik je obiskovalcem še enkrat položil na srce, naj se zavedajo, v kakšnem času živimo in kaj se vse dogaja okrog nas in da se prva vzgoja še pred vrtcem in šolo začne doma v družini in kako pomembna ta je. Ravnateljica je vse zbrane tudi povabila, da so si ogledali sodobno opremljene prostore osnovne šole in skupaj obudili spomine.

občina-križevci slavičev-večer