vestnik

V Lendavi na ogled Čiste duše

Jože Gabor, 19. 7. 2023
Jože Gabor
Razstava Čiste duše v Lendavi.
Aktualno

V prostorih Zveze kulturnih društev Lendava na Glavni ulici 2 v Lendavi so odprli razstavo akvarelov z naslovom Čiste duše.

Na ogled je 21 likovnih del, ki so nastale na slikarskih delavnicah, izbral pa jih je mentor, profesor likovnega pouka Duško Abramušić. Avtorji likovnih del so v preteklosti že sodelovali na drugih likovnih delavnicah, razstavah in srečanjih, na katerih si prizadevajo, da bi izpopolnili svoje znanje o likovni umetnosti in ustvarjanje. Svoja dela predstavljajo ljubiteljski likovni ustvarjalci Jožica Kohek, Vera Kozak, Karin Abramušić, Dragica Zag, Matilda Karba, Zorica Vinko Šimonić, Ignac Koren in Geza Kuštanci.

lendava, razstava, akvarel
Jože Gabor
Razstava Čiste duše v Lendavi.

Na slikarskih delavnicah, ki so potekale to in prejšnje leto v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava, so se udeleženci seznanili z različnimi slikarskimi pristopi v tehniki akvarel, je povedal vodja delavnic Duško Abramušić. Razširili so si znanje o posameznih likovnih elementih, njihovih odnosih in različnih načinih umetniškega izražanja. To jim je dalo možnost, da z večjo gotovostjo povečajo vrednost ustvarjenih umetnin v akvarelu.

lendava, razstava, akvarel
Jože Gabor
Razstava Čiste duše v Lendavi.

Akvarelno slikanje je nekaj posebnega, ker je prosojno, sveže, barve so jasne in dajejo vznemirljiv občutek. Akvarel je lahkotna slikarska tehnika, izvajalsko pa zelo zahtevna, izkaže se celo kot najtežja tehnika. Bogastvo razstave pa je v tem, da vsaka umetnica in umetnik isti motiv prikaže na svoj oseben način, izhajajoč iz svojega lastnega čutenja, svoje slikarske poetike in navdiha. 

razstava akvarel lendava