vestnik

V Lendavi o Hrvatih v Sloveniji danes

Vestnik.si, 29. 11. 2023
Občina Lendava
Mednarodni znanstveni simpozij v Lendavi.
Aktualno

V Lendavi je bil mednarodni znanstveni simpozij.

Simpozij je bil posvečen temi Hrvati v Sloveniji danes: Med asimilacijo, integracijo in promocijo hrvaške nacionalne identitete, predstavlja pa nadaljevanje istoimenskega raziskovalnega projekta. Udeležence, med katerimi so bili ugledni predavatelji in predstavniki institucij, so nagovorili predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji Đanino Kutnjak, župan Občine Lendava Janez Magyar in Dražen Srpak, poslanec v hrvaškem Saboru ter župan mesta Mursko Središče. Magyar je v svojem nagovoru izpostavil, da dobro sodelovanje lendavske občine s hrvaško skupnostjo, sosednjimi hrvaškimi mesti in Međimursko županijo dokazuje, da je Lendava odprto multikulturno mesto. Obenem se je zahvalil Hrvaškemu društvu Pomurje, ki ima svoj sedež v Lendavi, da njihove aktivnosti in prireditve bogatijo mesto. 

občina-lendava, hrvati-v-sloveniji-danes, simpozij
Občina Lendava
Mednarodni znanstveni simpozij v Lendavi.

Simpozij nadaljuje dvoletne aktivnosti Zveze hrvaških društev v Sloveniji, začenši z raziskovalnim projektom, ki mu je sledila izdaja publikacije. Strokovnjaki so tako analizirali temo simpozija, v prvem delu so jo podrobno preučili predavatelji iz Inštituta društvenih znanosti Ivo Pilar, osrednjega hrvaškega državnega urada za Hrvate v tujini ter Urada vlade Republike Slovenije za narodnosti podrobno preučili temo simpozija. V drugem delu simpozija so sledila predavanja predstavnikov institucij, in sicer Veleposlaništva Republike Hrvaške u Republiki Sloveniji, Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi, Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Inštituta za narodnostna vprašanja Republike Slovenije, Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, Hrvatske matice iseljenika, Grada Čakovec in podružnice Matice Hrvatska iz Čakovca.

občina-lendava, hrvati-v-sloveniji-danes, simpozij
Občina Lendava
Mednarodni znanstveni simpozij v Lendavi.

Številni predavatelji so tako predstavili poglobljene vpoglede v raznolike vidike življenja hrvaške skupnosti v Sloveniji, vse od zgodovinskega okvira do demografije in aktualnega položaja. Predstavniki institucij pa so delili svoje vpoglede o odnosih med državami ter vlogi manjšin v sodobni družbi.

občina-lendava hrvati-v-sloveniji-danes simpozij