vestnik

V Lendavi položili temeljni kamen za prizidek zdravstvenega doma

STA, Vestnik, 24. 8. 2024
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava se sooča z veliko prostorsko stisko.
Aktualno

V Lendavi so danes položili temeljni kamen za prizidek Zdravstvenega doma Lendava, ki bo po navedbah občine bistveno prispeval k izboljšanju zdravstvene oskrbe tudi v širši okolici. Dogodka se je udeležil tudi minister za finance in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič, ki je izpostavil pomen primarne zdravstvene ravni.

Kot je Občina Lendava objavila na svojih spletnih straneh, je Boštjančič primarno raven zdravstva izpostavil kot prvi stik z zdravstvenim sistemom. Naložba je po njegovih besedah pomembna tudi s tega vidika. "V primeru Lendave ta projekt služi kar sedmim občinam," je poudaril. Prepričan je, da bodo novi prostori zaposlenim omogočili učinkovito in prijetno delo, razmere pa bodo izboljšali tudi za bolnike.



Župan Janez Magyar se je vladi zahvalil za sofinanciranje projekta. "Pot je bila naporna, a danes smo tukaj, da skupaj začnemo to pomembno investicijo," je dejal. Kot je pojasnil, so pred dnevi s podjetjem GES že podpisali izvajalsko pogodbo v vrednosti 3,6 milijona evrov, skupaj z dodatnim javnim naročilom za nabavo opreme pa bo celotna vrednost projekta znašala predvidoma 4,3 milijona evrov.


Zaposlenim in uporabnikom se je vnaprej opravičil za motnje v času gradnje. Kot je poudaril, se je treba osredotočiti na končni cilj - sodoben zdravstveni dom, ki bo zagotavljal kakovostno zdravstveno oskrbo za vse prebivalce regije.

Direktorica Zdravstvenega doma Lendava Olga Požgai Horvat je spomnila, da se zdravstveni dom že leta sooča s prostorsko stisko, zato je novi prizidek nujen za širitev obstoječih programov in storitev. "Z novo pridobitvijo bomo zagotovili dodatne prostore za izvajanje splošne družinske medicine, zdravstvenega varstva žensk, preventivne dejavnosti in zobozdravstvene službe," je povedala.

Objekt, ki bo priklopljen na sistem daljinskega ogrevanja z uporabo geotermalne energije, bo predvidoma dokončan do konca septembra 2026.

zdravstvo infrastruktura naložbe