vestnik

V Lendavi priznanja štirim posameznikom

Vestnik.si, 8. 2. 2024
Občina Lendava/FACEBOOK
Tudi v Lendavi so na predvečer kulturnega praznika podelili priznanja
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani so na predvečer praznika podelili priznanja župana za izredne dosežke na področju kulture. Prejeli so jih Rozalija Vajdič, Franc Koren, Nikolaj Bažika, Ludvik Gönc ter gledališka in koncertna dvorana Lendava.

Vajdičeva se je ob pedagoškem delu vse življenje ukvarjala z gojenjem in predelavo zdravilnih zelišč. Z znanjem, ki je v zadnjem desetletju postalo ponovno aktualno, je postala zanimiva tudi širši javnosti, gostuje v številnih televizijskih in radijskih oddajah ter časopisnih člankih. S temo naravne dediščine je med drugim sodelovala pri Monografiji Lendave.

Koren je odličen poznavalec zgodovine, kar se zrcali tudi v njegovem zbirateljstvu. Zanimajo ga zlasti numizmatika z območja Slovenije, arheologija z območja Prekmurja, restavriranje meščanskega pohištva, pipe in kultura kajenja do 1. svetovne vojne, strelno orožje do konca 19. stoletja, zemljanke itd. Na zemljevid Pomurja je zarisal prvega lendavskega akademskega slikarja Mora Frayerja oz. Martona Faragoja, ki je bil pozabljen vse od 2. svetovne vojne, je soustanovitelj alternativne kulturne skupine Crazy kunji, benda TNT, pisal je pesmi in jih kasneje izdal v zbirki in še bi lahko naštevali.

lendava, priznanja, kulturni-praznik
Občina Lendava/FACEBOOK
Tudi v Lendavi so na predvečer kulturnega praznika podelili priznanja

Bažika in Gönc sta prejela priznanje kot tandem in hkrati vsak zase. Priznanje prejmeta za svoje delo v okviru gledališča. Seštevek dogodkov, ki sta jih tehnično pospremila in soustvarjala v lendavski gledališki in koncertni dvorani, presega 2500. Temu lahko prištejemo več kot 200 dogodkov v sinagogi Lendava, sodelovala pa sta tudi pri številnih drugih prireditvah.

lendava, priznanja, kulturni-praznik
Občina Lendava/FACEBOOK
Tudi v Lendavi so na predvečer kulturnega praznika podelili priznanja

Ob vsem znanju in izkušnjah, ki jih premoreta, sta pogosto tudi kreativna dejavnika pri oblikovanju scenske in zvočne podobe posameznega odrskega dogodka, neredko pa tista, ki s svojimi rešitvami dodata čar in izvrstnost dani prireditvi, so zapisali v obrazložitvi.

Priznanje je za 20 let delovanja prejela še gledališka in koncertna dvorana Lendava. Ta je prostor srečevanja in druženja, dnevna soba mesta, prostor, kjer Lendavčani praznujejo in slavijo. 

Slavnostni govornik je bil upokojeni umetnostni zgodovinar Janez Balažic, v kulturnem programu pa so sodelovali učenci Glasbene šole Lendava in Dvojezične osnovne šole I Lendava.

lendava gledališka-in-koncertna-dvorana priznanja kulturni-praznik