vestnik

V Lendavi razstava del Ernsta Fuchsa

M. Ha., 22. 6. 2024
Arhiv GML
Razstava v Lendavi bo na ogled do 31. oktobra. Foto GML
Aktualno

Stvaritve nastavljajo ogledalo sodobnemu času ter odpirajo vprašanja o ljubezni, lepoti, spolnosti in minljivosti

Maja so v Galeriji - Muzeju Lendava odprli razstavo del avstrijskega umetnika Ernsta Fuchsa. Fuchs je bil slikar, risar, grafik, kipar, arhitekt, scenograf, skladatelj, pesnik in eden od ustanoviteljev dunajske šole fantastičnega realizma. Poleg Hundertwasserja velja za enega najbolj prepoznavnih avstrijskih povojnih umetnikov. V Lendavi so na ogled njegova dela iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja iz Bamberga v sodelovanju z umetnostno galerijo Böttingerhaus. Skupno je razstavljenih 80 del.

Močan vpliv dveh religij

Eden najvidnejših umetnikov iz Avstrije se je z velikimi črkami vpisal na evropski umetniški zemljevid. Rdeča nit njegovih stvaritev je preplet ljubezni in smrti z vmesnimi detajli poželenja, naslade, sreče, hrepenenja ter žalosti in minljivosti. Fuchsove stvaritve nastavljajo ogledalo sodobnemu času ter odpirajo vprašanja o ljubezni, lepoti, spolnosti in minljivosti.

Rodil se je 13. februarja 1930 na Dunaju kot edini otrok judovskega trgovca z umetninami in katoliške šivilje. Starši so ga krstili, da bi ga s tem obvarovali pred nacističnim preganjanjem. Obe religiji sta na umetnika močno vplivali. V njegovih delih je moč najti krščansko in judovsko simboliko, slikal je sanjske prizore in vizije. Bil je vsestranski umetnik, znan po alegoričnih in religioznih podobah živahnega kolorita.

Likovno ustvarjanje ga je zelo zanimalo že v zgodnjem otroštvu. Njegov prvi učitelj risanja in slikanja je bil slikar in restavrator Alois Schiemann. Do 15. leta je obiskoval slikarsko šolo sv. Ane na Dunaju, kjer se je učil kiparstva in slikanja. Leta 1945 se je že pri rosnih 15 letih vpisal na akademijo za likovno umetnost na Dunaju. Štiri leta pozneje se je na prvi samostojni razstavi predstavil v Parizu. Poleg izkušnje na akademiji je na Fuchsa pomembno vplivalo tudi delo Gustava Klimta.

ernst-fuchs, razstava, galerija-muzej-lendava
Arhiv GML
Razstava del Ernsta Fuchsa v Lendavi.



Svetopisemski, mistični ali astrološki motivi

Leta 1950 se je preselil v francosko prestolnico, kjer je živel 12 let. Vmes je do leta 1956 potoval po Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Srečal se je z več velikimi imeni svetovne likovne umetnosti, kot so Salvador Dali, Georgio de Chirico in Jean Cocteau, ki je bil njegov dobri prijatelj. Leta 1957 je dlje časa preživel v samostanu na gori Sion v Izraelu. Po vrnitvi iz Jeruzalema je naslikal eno najbolj znanih slik z naslovom Zadnja večerja. Kasneje, med letoma 1960 in 1964, je ustvaril cikel grafik Samson.

Leta 1961 (po nekaterih virih leta 1962) se je vrnil na Dunaj, kjer je dobil naziv profesorja in z Wolfgangom Hutterjem, Arikom Brauerjem, Rudolfom Hausnerjem in Antonom Lehmdenom ustanovil dunajsko šolo fantastičnega realizma.

ernst-fuchs, razstava, galerija-muzej-lendava
Arhiv GML
Razstava del Ernsta Fuchsa v Lendavi.

Od leta 1970 se je lotil tudi več kiparskih projektov. Tako je denimo leta 1972 nastal kip kraljice Estere, ki stoji na vhodu v muzej Ernsta Fuchsa. Umetnik je leta 1972 v predmestju Dunaja kupil in obnovil vilo, zgrajeno po načrtih avstrijskega arhitekta Otta Wagnerja, in začel uresničevati svoje arhitekturne ideje z vodnjakom Nymphaeum Omega. Od leta 1974 se je ukvarjal z oblikovanjem scenografije in kostumov za opere Mozarta in Richarda Wagnerja. Med najbolj znamenitimi je Mozartova Čarobna piščal.

Moderna Fuchsova dela, ki temeljijo na svetopisemskih, mističnih ali astroloških motivih, so bila od osemdesetih let prejšnjega stoletja na ogled na razstavah v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Japonskem, v Rusiji in drugih državah. Ernst Fuchs je za svoje umetniške stvaritve prejel najvišje nagrade s področja likovne umetnosti. Poslovil se je 9. novembra 2015 v starosti 85 let na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Razstavo v Lendavi sta odprla Dubravko Baumgartner, direktor Galerije - Muzeja Lendava, in Janez Magyar, župan Občine Lendava. Odprtju razstave je sledil koncert Chameleon Jazz Banda iz Budimpešte. Razstava bo na ogled do 31. oktobra.

ernst-fuchs, razstava, galerija-muzej-lendava
Arhiv GML
Razstava del Ernsta Fuchsa v Lendavi.

galerija-muzej-lendava ernst-fuchs razstava lendava