vestnik

V Lendavi tekmovali v kuhanju ribje čorbe

Vestnik.si, 10. 7. 2024
Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.
Aktualno

Mednarodno tekmovanje, ki ga organizira Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava, je tokrat potekalo že šestnajstič.

Preteklo soboto je v središču Lendave potekalo že šestnajsto mednarodno tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, ki ga tradicionalno organizira Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava. Tekmovanje, ki se je začelo ob 13. uri, je pritegnilo številne ljubitelje kulinarike iz Slovenije in tujine. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je skupaj z ekipo sodelavcev, ki jo je vodil Aleš Ribarič, preizkusil svoje kuharske sposobnosti pri pripravi te ribje specialitete.

ribja-čorba, lendava, tekmovanje
Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.

Tekmovalne ekipe so se potegovale za naziv najboljše ribje čorbe, pri čemer so uporabile različne recepte in tehnike kuhanja, ki odražajo bogato tradicijo in ustvarjalnost. Strokovna komisija je za najlepše urejeno tekmovališče letos podelila nagrado ekipi iz Gaberja, medtem ko je naziv za najboljšo ribjo čorbo prejela ekipa iz Törökszentmiklósa. Drugo mesto je pripadlo ekipi iz Becsehelya, tretje mesto pa so osvojili gasilci PGD Dolina.

ribja-čorba, lendava, tekmovanje
Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.

Obiskovalci so uživali v pestrem spremljevalnem programu, ki je vključeval tudi trinajsti mednarodni folklorni festival. Ta je ponujal priložnost za spoznavanje in uživanje v tradicionalnih plesih in glasbi iz različnih kulturnih okolij. Za najmlajše so bile organizirane različne zabavne aktivnosti.

ribja-čorba, lendava, tekmovanje
Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.

Prireditev se je v večernih urah zaključila s koncertom glasbene skupine Duo Savana.

ribja-čorba, lendava, tekmovanje
Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.

Duško Benin
Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe v Lendavi.
tekmovanje lendava ribja-čorba