vestnik

V lendavski knjižnici so predstavili revijo Lindua

Jože Gabor, 9. 12. 2022
Jože Gabor
Predstavitev revije Lindua.
Aktualno

V čitalnici Knjižnice Lendava je njen izdajatelj Knjižnica-kulturni center Lendava pripravil predstavitev 24. številke revije Lindua.

Multikulturna strokovno-družboslovno-literarnoumetnostna revija občine Lendava Lindua je prvič izšla leta 2007, torej v povprečju vsako leto izdajo eno ali dve. Obiskovalce je najprej nagovorila direktorica Knjižnice-kulturnega centra Lendava Judit Zagorec Csuka, ki je poudarila pomen revije za kritično obravnavo dogajanja v občini danes in v preteklosti ter za kulturno ustvarjalnost. Novo Linduo so predstavili člani uredniškega odbora, dogodek pa so z glasbenim nastopom popestrili člani Male vokalne skupina Lindua, ki jih vodi Jožef Gerenčer.

revija-lindua, predstavitev
Jože Gabor
Predstavitev revije Lindua.

Odgovorna urednica revije je Ines Varga, v uredniškem odboru so ob njej še dr. Lajos Bence, Klarisa Jovanović, Franc Koren, Elvira Vaupotič Göncz, dr. Judit Zagorec Csuka in Gabriela Zver. Oblikoval jo je Peter Orban, v knjigi pa so še fotografije članov Foto-video kluba Lendava. Besedila so v slovenskem in madžarskem jeziku. Revijo so izdali ob pomoči Občine Lendava.

Vargova je spomnila na misli prvega urednika Štefana Huzjana, da so temelji revija Lindua zasnovani in postavljeni na pozitivnih vrednotah in multikulturnosti Lendave in okolice ter dodala: »Revija v svojem izhodiščnem konceptu prispeva k kritični obravnavi temeljnih družbenih ter aktualnih tem in zato ponuja priložnost avtorjem naslavljati ključne teme, vezane na družbeni razvoj ter zgodovino Lendave. Zajema članke domačih avtorjev ter avtorjev, ki se ukvarjajo s tematikami, vezanimi na območje Lendave, v slovenskem in madžarskem jeziku.« Želijo, da revija še naprej odseva utrip Lendave in okolice ter da ponuja možnost domačim strokovnjakom in ustvarjalcem, da zabeležijo dogajanje okrog nas. Vse revije Lindua, ki so izšle doslej, so v digitalni obliki dostopne na spletni strani Knjižnice-kulturnega centra Lendava.

revija-lindua, predstavitev
Jože Gabor
Predstavitev revije Lindua.

Na kulturnem dogodku so o reviji govorili še Gabriela Zver, Olga Paušič, Lajos Bence, Klarisa Jovanović, Bela Szomi in drugi, ki so se strinjali, da si bodo v prihodnje prizadevali, da bi se še več kulturnih in drugih ustvarjalcev vključilo ter poslalo svoja besedila, tako, da bi bila revija še bolj pestra in zanimiva.  To pa bi bilo lažje doseči najbrž tudi, če bi v prihodnje lahko avtorska dela honorirali. V tokratni reviji lahko med drugim preberemo strokovno zgodovinsko besedilo Laszla Göncza z naslovom Dolnjelendavski spopadi, kje piše o nemirnih dogodkih na območju Dolnje Lendave v prvih mesecih po priključitvi Prekmurja h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Gabriela Zver je pisala o Lendavi, kakor jo vidi literarna trojica Feri Lainšček, Dušan Šarotar in Norma Bale. Vanda Kovač je predstavila domoznansko zbirko Knjižnice-kulturnega centra Lendava. Stanko Bensa v besedilu z naslovom Benica nov dom piše o stotih letih vasi, ki so jo zgradili priseljenci iz primorske. Judit Zagorec Csuka pa je pripravila pogovor z Olgo Paušič o njenem romanu Vohljači.

revija-lindua lendava predstavitev