vestnik

V lendavski občini bodo pomagali prvošolcem

Vestnik.si, 28. 12. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Občinski svet Občine Lendava je sprejel nov pravilnik o enkratni denarni pomoči za prvošolce. Z njim želijo razbremeniti družine ob prehodu otrok iz vrtca v šolo.

Upravičenci do denarne pomoči so starši otroka, vsaj eden od njih mora z otrokom imeti vsaj dve leti stalno prebivališče v lendavski občini. Kot pravijo na občini, lahko pravico do denarne pomoči uveljavlja tudi zakoniti zastopnik otroka. 

Denarna pomoč bo odobrena po formuli, ki jo določa pravilnik v višini neto zneska iz postavke Pomoč prvošolcem v proračunu. Za leti 2024 in 2025 je predviden znesek 20 tisoč evrov, razdeljen pa bo glede na število prvošolcev. Letos je teh 96 in tako bi vsak prejel dobrih 206 evrov. 

Na občini še pravijo, da se postopek uveljavljanja pravice do denarne pomoči začne z vložitvijo ustrezne vloge, priložiti pa ji je treba tudi zahtevana potrdila in dokazila. Pravica se lahko uveljavlja že takoj po vpisu v šolo, predvidoma v mesecu maju, in najdlje do konca novembra. "S tem pravilnikom Občina Lendava nadaljuje z zavezanostjo k podpori mladim družinam in ustvarjanju pogojev za uspešen začetek šolanja njihovih najmlajših," so sklenili. 

občina-lendava pomoč-prvošolcem denarna-pomoč