vestnik

V Ljubljani ustanovili klub Prekmurcev

Vestnik, 29. 6. 2021
Arhiv Kluba Prekmurcev v Ljubljani
Klub so ustanovili z namenom povezovanja in združevanja Prekmurcev. živečih v Ljubljani in okolici.
Aktualno

Minuli ponedeljek je v Ljubljani potekal ustanovni zbor Kluba Prekmurcev v Ljubljani

Za predsednico Kluba Prekmurcev v Ljubljani je bila izvoljena Maja Benko, generalni sekretar je postal Tibor Vöröš, podpredsednik kluba Karel Lipič, člana upravnega odbora pa dr. Hotimir Tivadar in dr. Stanislav Raščan. Predsednik nadzornega odbora je Marjan Šiftar, člana nadzornega odbora pa Robert Sraka in Jernej Štesl.
Namen ustanovitve kluba je povezovanje in združevanje ljudi prekmurskih korenin, ki bivajo v Ljubljani in njeni okolici, ter tistih, ki gojijo do Prekmurja posebno naklonjenost. V klubu si bodo prizadevali za povezovanje Prekmurcev izven regije, za izmenjavo znanj in izkušenj med člani kluba in širše, za ohranjanje prekmurskega jezika, kulture in vrednot izven regije, za promocijo Prekmurja v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru ter za združevanje moči za razvoj Prekmurja.
Med prvimi aktivnostmi Kluba Prekmurcev v Ljubljani bo organizacija družabnih dogodkov z namenom medsebojnega spoznavanja Prekmurcev, živečih v Ljubljani in njeni okolici. Klub bo vzpostavil spletno stran, svoje delo pa predstavljal tudi preko družbenih kanalov.  
Prvo organizirano povezovanje Prekmurcev v Ljubljani sega v 30 leta prejšnjega stoletja, ko je bil leta 1934 ustanovljen Klub prekmurskih akademikov. Skozi leta so se Prekmurci, živeči v Ljubljani, na različne načine povezovali in družili, izmenjevali znanja, poglede, izkušnje ter prispevali k promociji in razvoju Prekmurja. Tudi danes je Ljubljana dom številnih, v Prekmurju rojenih gospodarstvenikov, akademikov, kulturnikov, strokovnjakov v javni upravi, politikov in številnih, ki s svojim delom in življenjem pomembno sooblikujejo naše glavno mesto in našo državo. 
klub-prekmurcev-v-ljubljani ljubljana
Kaj zdaj berejo drugi