vestnik

V Ljutomeru so spoznavali Taijiquan vadbo

Vestnik.si, 28. 2. 2024
Daniel Gajšt
Preizkusili so se lahko tudi obiskovalci.
Aktualno

Člani Taijiquan sekcije Lotus vadba, ki v Ljutomeru delujejo pod okriljem Rugby in touch rugby kluba Ljutomer, so v sodelovanju z Zavodom Herbija Prlekija ob nastopu kitajskega novega leta pripravili več dogodkov.

V Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer so nastopili s Formo 24 slik Yang stila Taijiquan vadbe. Vadbo v prleški prestolnici vodi Selma Franov, diplomirana sinologinja in rusistka, ob tej priložnosti pa je predstavila temeljne principe vadbe, gibanja in položaja telesa, dobrobiti vadbe in zgodovino. Kot je dejala, elementi vadbe, ki so bili že vsaj 240 let pred našim štetjem dokumentirani in opisovani, še danes tvorijo osnovo različnih pojavnih oblik Taijiquan vadbe. Ta je uvrščena na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine, dobrobiti vadbe pa so tudi znanstveno dokazane in splošno priznane v zahodni medicini. 



Člani so predstavili še Yang stil Formo meč 32 slik, ki jo vodi Rihard Škorjanec, nato pa še nekoliko zahtevnejšo različico Yang stil Forme 24 s postavitvijo v deteljico, ki so jo poimenovali Prleška Taiji deteljica. Ob koncu so se jim pridružili še obiskovalci. 

Sledila je še pogostitev, navezana na rdečo nit dogodka, zbrani so okušali kitajske Baozi žlikrofe in čaj z ingverjem in žižulami. Kot pravi Selma Franov, so bile demonstracije vadb uvod v prihajajoča predavanja na teme, povezane s kitajsko medicino, prehrano in vadbo. Potekala bodo v Mladinskem kulturnem centru v Ljutomeru, in sicer 29. februarja (Princih petih elementov v prehrani), 7. marca (Diagnostika in vrste terapij) ter 14. marca (Predstavitev učinkov in dobrobiti Taijiquan vadbe). 

selma-franov taijiquan-sekcija-lotus-vadba ljutomer