vestnik

V Logarjevi Platformi sodelovanja tudi prekmursko ime

Rok Šavel, 30. 5. 2023
Jure Zauneker
Anže Logar v pogovoru za Vestnik pred predsedniškimi volitvami.
Aktualno

Poslanec SDS Anže Logar je tik pred ustanovitvijo društva, ki bo služilo kot civilnodružbena platforma. Na svojo stran je zvabil precej vidnih imen, med njimi je tudi prekmurski akademik Jernej Buzeti.

Danes bo vidni poslanec SDS Anže Logar pričel tudi formalno unovčevati politični kapital, ki si ga je nabral na lanskih predsedniških volitvah. Začelo bo namreč delovati njegovo društvo - Platforma sodelovanja, ki bo kot civilnodružbena platforma skušalo pisati novo zgodbo na desni sredini. Projekt, ki na nek način spominja na že ukinjeni Forum 21, društvo nekdanjega predsednika Milana Kučana, bi lahko imel za končni cilj tudi ustanovitev stranke za naslednje parlamentarne volitve, pridružili pa so se mu že nekateri vidni posamezniki z različnih vetrov.

Po poročanju več slovenskih medijev bodo v Logarjevem društvu sodelovali ekonomist Igor Masten, direktor Beletrine Mitja Čander, gospodarstvenik Igor Hustič, zdravnik Rok Ravnikar, nekdanji podpredsednik SD in bivši minister Jernej Pikalo, nekdanja vodja kabineta predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, nekdanja evropska poslanka SDS Romana Jordan, poslanka SDS Eva Igrl, pravnik Matej Avbelj in nekdanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič iz NSi.

1167312_846228275394285_1998049021_o
FB profil Jernej Buzeti
Jernej Buzeti pred leti na enem izmed dogodkov NVO Mreža idej.

Kot smo izvedeli, pa je med Logarjevimi somišljeniki tudi akademik Jernej Buzeti iz Bakovec, sicer docent in prodekan za prenos znanja na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani na katedri za organizacijo in informatiko. Buzeti je sicer tudi dolgoletni zaveznik nekdanjega ministra za digitalizacijo, s katerim sta med drugim sodelovala v nevladni organizaciji Mreža idej, ki ji je Buzeti predsedoval, bil pa je tudi ob Boris Andrijaniču ob njegovem zaslišanju za ministra v državnem zboru.

Anže Logar je namige o samostojni politični poti sprožil ob svojem prvem govoru po porazu v drugem krogu predsedniških volitev proti Nataši Pirc Musar, ko je na koncu dejal, da "ko se zaprejo ena vrata, se odprejo druga" ter, da je to "začetek nečesa velikega". Predsednik SDS Janez Janša je prejšnji teden napoved ustanovitve Logarjevega društva ocenil kot dobrodošlo popestritev v slovenskem političnem prostoru, Matej Tonin, predsednik NSi, v bazo katere naj bi morebitna Logarjeva stranka najmočneje zažrla, pa je za STA izrazil naklonjenost do takšnega scenarija. Po poročanju STA, je namreč pojasnil, da bi jim Logarjeva stranka morda odvzela enega poslanca. "In če je to cena, da pridemo do širše, močnejše zgodbe na desni sredini, smo jo seveda pripravljeni plačati," je za STA zatrdil Tonin. Dodal je je, da bi NSi z Logarjevo stranke sklenila predvolilno koalicijo in tako poslala jasno sporočilo, da je možno oblikovanje desnosredinske vlade brez Janše.

Z Anžetom Logarjem, ki je kljub porazu v drugem krogu predsedniških volitev zbral spoštovanja vrednih, skoraj 410 tisoč glasov, kar je več kot sta jih na parlamentarnih volitvah prejeli stranki SDS in NSi skupaj, smo se pogovarjali pred predsedniškimi volitvami. Takrat se je odgovoru na naše vprašanje, ali se vidi na čelu stranke SDS, elegantno ognil in dejal le, da je največji izziv Slovenije v prihodnjih petih letih iskanje poti, kako nas povezati in kako združiti, kar je najboljšega v nas.

anže-logar društvo ustanovitev politika jernej-buzeti