vestnik

V Londonu okronali kralja Karla III. in kraljico Camillo

Vestnik.si, STA, 6. 5. 2023
Profimedia
kronanje
Aktualno

Na ulicah britanske prestolnice se je v pričakovanju današnjega kronanja Karla III. in njegove soproge kraljice Camille v jutranjih urah zbrala množica ljudi. Mnogi so se ob poti sprevoda utaborili že več dni pred samim dogodkom, prvi gostje pa so medtem že vstopili v Westminstrsko opatijo, kjer bo potekalo kronanje.

Na ulicah Londona, zlasti ob poti sprevoda, v katerem se bo kraljevi par popeljal v Westminstrsko opatijo in nato nazaj v Buckinghamsko palačo, se je v jutranjih urah zbrala množica ljudi. Številni so se ob poti zbirali že več dni pred samim dogodkom, poroča britanski BBC.

profimedia-0774138797
Profimedia
Nekateri imajo s sabo mize, stole in šotore.

Na trgu Trafalgar Square se je zbrala tudi manjša skupina nasprotnikov monarhije. Skupina Republic, ki se zavzema za ukinitev monarhije, je pozvala k protestu, na katerem pričakuje do 2000 ljudi.

Kraljevi par se je v opatijo popeljal s kočijo, ki je bila leta 2012 narejena ob 60. obletnici vladanja kraljice Elizabete II. Gre za sodobnejšo različico kraljeve kočije z okni na električni pomik in klimo, medtem ko se bosta v palačo po obredu vrnila z zlato kočijo, ki so jo uporabili v vseh kronanjih od leta 1830.

Kronanje
Profimedia
Kronanje se je pričelo.

profimedia-0774162679
Profimedia
Karla III. in soprogo navdušeno pozdravlja zbrana množica.

Krono je 74-letnemu kralju, ki je prestol zasedel že ob smrti Elizabete II. septembra lani, na slovesnem obredu, ki s svojo simboliko sega skoraj 1000 let v preteklost, na glavo posadil anglikanski nadškof Justin Welby. Slovesnost se je začela ob 12. uri po srednjeevropskem času.

Kralj Karel III.
Profimedia
Kralj Karel III.

profimedia-0774195434
Profimedia
k

Kraljevi par je ob zaključku obreda v opatiji zapustil svoja prestola in se podal v kapelo svetega Edvarda, kjer je Karel III. snel krono svetega Edvarda - ta se uporablja zgolj ob kronanju - in si nadel imperialno krono. Nato sta se pridružila procesiji, ki se je ob zvokih nacionalne himne podala iz opatije.

Proti Buckinghamski palači sta se nato podala v zlati kočiji, ki so jo uporabili v vseh kronanjih od leta 1830. V sprevodu jima v še treh kočijah sledijo princ William s soprogo Kate in njunimi tremi otroki, Georgeom, Charlotte in Louisom, pa tudi princ Edvard z družino ter Karlova sestra, princesa Anne, ki v sprevodu jezdi konja.

V sprevodu je sodelovalo skoraj 4000 pripadnikov britanskih oboroženih sil, od katerih jih je večina na dobra dva kilometra dolgi poti korakala pred kraljem.

Kralj in kraljica sta po prihodu v palačo zbrane množice pozdravila z balkona, območje pa bodo preletela letala.

V Westminstrsko opatijo je povabljenih 2300 ljudi, med katerimi je približno sto svetovnih voditeljev. Med njimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se kronanja udeležuje s soprogom Alešem Musarjem. To priložnost, ki je obenem pomemben diplomatski dogodek, bo izkoristila tudi za kratka srečanja z nekaterimi izmed prisotnih voditeljev.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar
UPRS
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar.

Slovesen dan, ki mu bo sledil prazničen program še v nedeljo, v ponedeljek pa bo dela prost dan, se bo zaključil s pozdravom na novo okronanih kralja in kraljice z balkona Buckinghamske palače. V primerjavi s kronanjem Karlove matere Elizabete II. pred 70 leti bo današnji obred nekoliko drugačen in predvsem skromnejši. Leta 1953 je bilo tako denimo v opatiji okrog 8000 gostov, pot sprevoda pa je bila veliko daljša.

Profimedia
Westminstrska opatija in začetek kronanja.
velika britanija monarhija kronanje