vestnik

V mestni občini včeraj 34 okužb, vse več prenosov okužb na zasebnih druženjih

Vestnik, 16. 12. 2020
Jure Zauneker
V Murski Soboti so včeraj potrdili 34 okužb.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager ter vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma podal nove podatke o okužbah v preteklem dnevu, med občinami, ki so s številom novih primerov izstopale, pa je izpostavil tudi Mestno občino Murska Sobota. Tam so včeraj potrdili kar 34 okužb. 

V domovih za starejše je bilo včeraj potrjenih 190 okužb, od tega 134 pri stanovalcih in 56 pri zaposlenih. 

V Sloveniji se vzorec pojavlja že nekaj tednov

V Evropi smo že presegli 21 milijonov potrjenih primerov, največ v Rusiji, Franciji in Veliki Britaniji. V številu smrti vodi Italija, v Evropi pa jih je skupaj blizu 480 tisoč. Vse države v EU se soočajo s trendom, ki ni najbolj ugoden. 

V Sloveniji je trend takšen, kot ga opažamo že nekaj časa. Delež pozitivnih testov se nikakor ne spremeni, pravi Nuška Čakš Jager. Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v pomurski regiji znaša 676, na ravni državi pa je 497. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni še dodaja, da smo v Sloveniji tri dni opazovali padec okužb, včeraj pa je število spet naraslo. 

Do 14. decembra je bilo v Sloveniji opravljenih okoli 600 tisoč testov, skupno pa potrjenih 98.282 primerov covida-19. Nekoliko več okužb je bilo zaznati pri ženskah. 

NIJZ je v zadnjih dveh tednih v anketah zaznal, da se osebe največkrat okužijo v družini ali skupnem gospodinjstvu. Veča se tudi delež prenosa okužb v zasebnih druženjih, pravi Čakš Jagrova. V štiritedenskem povprečju pa najverjetnejša lokacija prenosa okužb ostaja delovno mesto.

koronavirus slovenija epidemiološka-slika