vestnik

V Monoštru je zmagala slovenska beseda

Vestnik, 5. 10. 2021
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Športno srečanje v Monoštru.
Aktualno

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je v Monoštru obiskala šesto športno srečanje slovenskih športnih zamejskih organizacij in društev iz zamejstva, imenovano Dobrodošli pri nas. Prireditev je organizirala Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju s slovenskim Športnim društvom Sreberni Brejg iz Gornjega Senika.

Športnega srečanja so se udeležili nogometna ekipa Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, ekipa Slovenske športne zveze iz Celovca, ekipa Zveze Slovencev na Madžarskem in ekipa predstavnikov slovenske skupnosti iz Gorskega kotarja na Hrvaškem. Ti so se pomerile med seboj, na koncu pa je slavila ekipa iz Hrvaške. "Še bolj kot merjenju moči je srečanje namenjeno krepitvi medsebojnega sodelovanja in povezovanja ter izmenjavi izkušenj glede izzivov, s katerimi se srečujejo slovenske športne organizacije in društva v zamejstvu," so poudarili v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in dodali, da je eden od udeležencev izpostavil, da je bila zmagovalka dogodka slovenska beseda. Dogodka se je udeležila tudi generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

Jaklitscheva je vsem ekipam podelila tudi priznanja in izpostavila pomen športa pri ohranjanju slovenske identitete v slovenskem zamejskem prostoru. Po srečanju pa je opravila delovni sestanek z zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Eriko Koles Kiss in predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovacs. Pogovarjali so se o aktivnostih pred kratkim potrjenega Programa za spodbujanje gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem s strani gospodarskega ministrstva in urada vlade za Slovencev v zamejstvu, o pripravah na zasedanje slovensko madžarske mešane komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju manjšinskih pravic med Slovenijo in Madžarsko in o pomembnih izzivih, s katerimi se soočajo Slovenci v Porabju. 

športno-srečanje-slovenskih-športnih-zamejskih-organizacij dobrodošli-pri-nas helena-jaklitsch