V društvu Jani Fartelj velikokrat ob raznih priložnostih in dogodkih v vasi ali v občini Moravske Toplice v roke vzame več kot 100-letni boben in z jim vabi domačine na prireditev ali kakšen drug etnološki dogodek, kot je postavitev klopotca pri lesenem vodnjaku Čiga pred vasjo Tešanovci, ki so ga letos postavili že osmič po vrsti.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(KOLUMNA) Kdo nam bo točil pijačo, če bo poklic natakarja izumrl?
Tudi novinar je načeloma lahko vsak, tako kot natakar, a to se bo vsekakor poznalo v kakovosti opravljanega dela. Bodisi pene na kapučinu ali napisanih prispevkov.
Člani KTD Mali Rijtar Tešanovci pa so se ob tej priložnosti še minulo soboto predstavili na poletno-glasbenem kulinaričnem večeru v Moravskih Toplicah. Tešanovska kulinarična stojnica je bila nadvse bogata in mamljiva za vse obiskovalce in turiste, ki so na oddihu v Moravskih Toplicah. Tako so člani društva na pristnem nekdanji pastirski običaj zakurili ogenj in pajali kruh, pekli mlado koruzo in mesno svinjsko jed »lalovko«. Ob tej priložnosti pa so ponujali še tešanovske kulinarične dobrote, kot je prekmurska gibanica, drobno pecivo in makove pogače.
Predsednik društva Mali Rijtar Tešanovci Franc Vitez pa je iz svoje zidanice v Jelovškem bregu prinesel odlično vinsko kapljico renski rizling, ponujali pa so tudi vodo. Tešanovski kulturniki so kulinarični večer popestrili z domačo glasbo. Nekaj domačih skladb so zaigrali člani glasbene skupine Vingosi iz Vinske Gore pri Velenju, ki so na kulinarični dogodek prišli na povabilo društva. Za veseli del večera pa so še poskrbeli člani ansambla Bekš – gre za mlade glasbeniki z obeh bregov reke Mure.